Digital-TV-Basics

October 21

DTV står för digital-tv, och senast den 12 juni 2009 kommer det att vara den enda TV-signalen i etern. Även övergången till helt digitala TV markerar en viktig förändring i det sätt tv skapas och överförs, men det behöver inte vara en stor förändring från det sätt du nu titta på TV. Här är vad du behöver veta om övergången från analog till digital tv.

Analoga kontra digitala signaler

Skillnaden mellan en analog och en digital TV-signal är det sätt på vilket informationen är kodad:

  • Analog signal: Eftersom de första tv-sändningar drabbade etern i slutet av 1920-talet, har TV-program sänts genom luften med hjälp av en analog signal. En analog signal har teoretiskt ett oändligt antal variationer, vilket innebär att det kan (teoretiskt) överföra ett oändligt antal subtila variationer. Om du tänker på en glid whistle (en analog instrument), som du drar i bilden, går tonhöjden upp. Om du drar sliden i mycket långsamt stiger tonhöjden smidigt, och du hör inte definitiva förändringar från en stigning till nästa. Dessa oändligt jämna graderingar av beck spegla de mjuka övergångar i en analog TV-signal.
  • Digital signal: En digital signal lagrar information i form av en gazillion 1s och 0s. Eftersom varje variation i signalen skall företrädas av 1: or och 0: or, är antalet varianter ändliga, så en digital signal har inte den oändliga variationen som en analog signal har. För att återgå till bild whistle exempel, om du sakta dra i bilden och spela in den med en digital inspelare, kommer planen inte att stiga så smidigt. Stigningen kommer "hoppa" från en ton till nästa, lämnar mikroskopiska luckor mellan två toner. Om inspelningen är i varje anständig kvalitet, men det mänskliga örat inte kommer att vara tillräckligt känsliga för att höra dessa små hopp, och inspelningen låter som en smidig stigande tonhöjd.

Även om det kan låta som en analog signal är bättre än en digital signal (och i teorin, är detta sant), analoga signaler lider nedbrytning på ett sätt som digitala signaler inte. I TV-mark, kommer att analog signal nedbrytning igenom som tv "snö". Du kommer inte få snö från en DTV-signal.

Är DTV samma som HDTV?

Nej - är DTV inte samma sak som HDTV. DTV står för "digital-tv." HDTV (high-definition television) är en specifik DTV kvalitetsstandard, men definitivt inte den enda. Här är de tre populäraste DTV kvalitetsnormer, i kvalitetsordning:

  • SDTV - Standard Definition Television: SDTV är den mest grundläggande kvalitetsnivå för TV-visning och upplösning för både analoga och digitala signaler. TV-stationer som redan sänder sina shower som SDTV-kvalitet analoga signaler. I själva verket har många kanaler redan börjat sända digitala SDTV-signaler vid sidan av sina vanliga analoga signaler. Men många av dessa analoga signaler redan har gått bort, och den stora majoriteten av dem kommer att vara avstängd i luften senast den 12 juni, 2009.
  • EDTV - Förbättrad Definition Television: EDTV var en kortlivad förbättrad format som har en högre upplösning än SDTV, men är inte lika tydlig som HDTV. Tidiga användare av förbättrad televisionskvaliteten kan ha EDTV-kvalitet-apparater, men du ser dem inte sålde mycket längre.
  • HDTV - High-Definition Television: Detta är den högsta kvaliteten digitala signalen ute - åtminstone för nu. En HDTV-signal inte bara bär förbättrad video, men även digitalt förbättrat ljud, så att du kan få teaterliknande surroundljud från over-the-air HDTV-signaler. Även HDTV-sändningar blir allt vanligare (särskilt för idrottsevenemang), kommer de flesta DTV-sändningar inte vara hög definition, åtminstone för överskådlig framtid.

Du behöver inte bli av med din äldre analoga TV: n när det är dags att byta till en digital signal; du ska bara behöver för att få en digitalbox som omvandlar (SDTV och HDTV) digitala signaler till (SDTV) analoga signaler som din TV kan förstå. Om du har en kabel eller satellit-anslutning, bör din signal provider ta hand om allt detta åt dig, och du behöver inte en converter box.