Vad är Keloid kirurgi?

February 14

Keloid kirurgi är ett ingrepp som utförs för att ta bort eller minska storleken på en stor keloidal ärr. Keloider är lesioner som bildar från överproduktion av kollagen under läkningsprocessen av ett djupt sår, bränna eller piercing. Ärr visas som upphöjningar som vanligtvis rosa, rött eller lila, och vissa keloider kommer att fortsätta att växa och expandera. Den keloid kan vara smärtsamt och kliande, och det är kosmetiskt oattraktiv för många människor. Det finns tre typer av keloid kirurgi utförs för att ta bort eller förbättra utseendet på ärr om en person är missnöjd med sin Skina € s utseende eller om han eller hon upplever obehag på grund av ärret.

Cryotherapy, även känd som kryokirurgi, är en typ av keloid kirurgi som använder flytande kväve för att frysa keloid. Den låga temperaturen för flytande kväve kommer att döda den levande vävnaden i keloid inom en timme, och patienten kan sedan återgå till sitt normala, dagliga rutiner med lite smärta eller obehag. Detta förfarande används endast på små lesioner eftersom huden under och runt den borttagna keloid kan verka mörkare efter ärret avlägsnas. Kryoterapi kan behöva upprepas några gånger för proceduren att helt ta bort ärret.

En annan typ av keloid kirurgi använder en kniv för att skära ärrvävnad från huden. Ingreppet görs under lokalbedövning och tar mindre än en timme att slutföra. Efter ärret avlägsnas under keloid kirurgi, är kanterna på huden sys ihop igen. Detta förfarande är mindre än 45 procent effektivt om inte andra behandlingar utförs före, under och efter excision av lesion. Med detta kirurgiska ingrepp, finns det en risk för att keloid kan växa tillbaka större än den ursprungliga ärret. Läkaren kan injicera vävnaden med kortison, applicera strålning efter operation, eller täcka operationsområdet med silikon ark för att öka persona € s chans att en framgångsrik keloid excision.

Laser keloid kirurgi avlägsnande är ett populärt alternativ som har gett goda resultat för många människor. Det finns olika typer av lasrar som används för att ta bort en keloidal ärr, inklusive koldioxid och argon-lasrar, och dessa anordningar arbetar genom att ta bort lager av hud för att avslöja normala blickande vävnaden under. De kan också rikta de lägre nivåerna i huden för att stimulera produktionen av kollagen för att främja läkning. Förmörkning eller ljusare av huden behandlas med lasern är en möjlig komplikation av förfarandet.

  • Det finns tre typer av keloid kirurgi för att förbättra utseendet på ett ärr.
  • Det finns olika typer av lasrar som används för att ta bort en keloidal ärr.
  • Keloid operation görs för att ta bort eller minska storleken på en stor keloidal ärr.