Vad är en mexikansk gryta?

December 11

En mexikansk gryta avser inte ett specifikt recept per se, men är en bred term som beskriver en typ av varmrätt innehåller mexikansk stil ingredienser och smakämnen. Ingredienser typiskt skiktade eller blandade med varandra och bakas i en ugn. En typisk mexikansk gryta kan innehålla en kombination av kryddat kött, svarta bönor eller frijoles bönor och ost, liksom cheddar eller Monterey jack. Ris, tortillas eller båda används ofta i mellan skikten. Ofta innehåller de grönsaker som majs och kan toppad med sallad, gräddfil, eller salsa. Variationerna på mexikansk gryta är nästan oändliga.

Bekvämlighet är den främsta orsaken till att förbereda en mexikansk gryta. Många mexikanska recept kan vara tidskrävande att förbereda, eftersom tortilla rullas, sås bereds, och toppings hackad och serveras. En mexikansk gryta representerar en hel måltid i en skål. För kockar som är alltför upptagen under dagen för att förbereda för middag, kan en mexikansk gryta förberedas kvällen innan eller på morgonen och förvaras i kylskåp under dagen tills det är dags att sätta in i ugnen. Rester kan lätt lagras i kylskåp fram till nästa dag med ingen minskning i kvalitet.

Mexikanska grytor tenderar att vara kryddat med chilipulver, spiskummin, eller vitlök. Vissa lägger jalapenos eller röd chilipulver för kryddig värme. Kockar har bråttom kan använda pakete taco smaksättning. Dessa kryddor är oftast blandas med nötkött, fläskkött eller kyckling och får eller inte får innehålla antingen gröna eller röda Enchiladas sås. I vegetariska mexikanska grytor som är baserade på refried pinto eller svarta bönor, kan de kryddor blandas med bönorna innan du lägger till den mexikanska gryta blandningen.

Ost är vanligen närvarande i mexikanska grytor. Cheddar och Monterey ost jack är kanske den vanligaste, med skarpa cheddar ger en mer intensiv smak än mild cheddar. Pepper jack kan vara en kryddig substitut för Monterey ost jack. Vissa recept kräver färskost blandas in i skålen.

Många mexikanska gryta recept kräver ingredienser som ska skiktas, lasagne-stil, alternerande mellan lager av majs eller mjöl tortilla, bönor, köttfärs och ost. Ibland Enchiladas sås kan läggas till för en extra punch av smak. Dessa typer av mexikanska gryta tenderar att vara toppade med ost. Ofta svala ingredienser, liksom skivade svarta oliver, sallad, eller salsa, är placerade på toppen av smält ost skiktet. Krossade tortillachips är en av de vanligaste toppings, eftersom de ger en knaprig textur. De stannar inte krispigt för lång och kan mjukna om grytan inte äts omedelbart.

  • De flesta mexikanska grytor görs med mycket kryddat kött eller bönor.
  • Lager av mjöl tortillas kan användas i en mexikansk gryta.
  • Svarta bönor, längst ned till vänster, och pinto bönor, på mitten till vänster, är populära tillägg till mexikanska grytor.
  • Jalapenos är en vanlig ingrediens i mexikanska grytor.
  • En skål med gräddfil, som ofta används i mexikansk gryta.
  • Svarta oliver används ofta i mexikanska grytor.
  • Chilipulver används ofta för att krydda mexikanska gryta.
  • Robust salsa är ett perfekt komplement till en aromatiska mexikansk gryta.