Hur effektiv är jättenattljusolja för eksem?

June 20

Jättenattljusolja för eksem behandling har varit i bruk sedan 1930-talet. I själva verket var den godkänd för att behandla eksem i Storbritannien tills nyligen, då dess effektivitet ifrågasattes. Jättenattljusolja, även känd som EPO, fortfarande godkänd för eksem behandling i andra länder, dock. Det har visat sig effektiv i vissa medicinska studier och ytterligare anekdotiska bevis tycks stödja dessa resultat.

Vetenskapliga studier av effekten av jättenattljusolja för eksem har gett blandade resultat. Enligt Mayo Clinic och National Institutes of Health (NIH) i USA, fler och större studier behöver genomföras innan frågan kan vara ordentligt besvaras. University of Maryland Medical Center i USA, dock rapporterar att mer än 30 humanstudier - inklusive en som består av mer än 1200 eksem drabbade - har visat att det är en effektiv behandling för eksem.

Det finns en hel del anekdotiska bevis samt som stöder användningen av jättenattljusolja för eksem och andra hudutslag hos både vuxna och barn. Många eksem drabbade har vänt sig till den i stället för ännu en runda av steroid grädde, väljer att ta oljan antingen oralt i kapselform, som en aktuell olja eller kräm placeras direkt på huden.

Jättenattljusolja utvinns ur frön av Evening Primrose, en vildblomma som är infödda till Nordamerika och även växer i Europa, Sydamerika och andra länder. Dess namn kommer från dess gula blommor som öppnar på kvällen och stänga av nästa morgon. Oljan innehåller både linolensyra (LA) och gamma-linolensyra (GLA), som är värdefulla omega-6-fettsyror som kroppen behöver men ger inte på egen hand.

Den typiska vuxna doseringen för nattljusolja är mellan 200 och 400 mg per dag för vuxna. Det ska tas med mat, och verkar vara mer effektiva när det tas tillsammans med vitamin E. Eventuella biverkningar är oftast milda och kan vara illamående, huvudvärk, magbesvär, eller lös avföring. Dessa effekter kan försvinna eftersom kroppen anpassar sig till oljan.

Jättenattljusolja har några biverkningar, även. Det i allmänhet inte bör fattas av alla som har kramper, eller som tar läkemedel mot schizofreni, på grund av den lilla möjligheten att oljan kan orsaka kramper, även om dessa skedde främst hos personer med en historia av anfall. Jättenattljusolja också bör avbrytas två veckor innan någon anestesi skall administreras beror på samma risken för krampanfall. Jättenattljusolja bör inte användas av gravida kvinnor eftersom det kan framkalla tidig arbetskraft; i själva verket är det används anekdot att ta på eller att förkorta arbetskraft. Säkerheten vid användning av oljan vid amning är fortfarande under diskussion.

Jättenattljusolja verkar inte vara skadligt, men när det tas i rekommenderade doser; rapporter av allergi eller överkänslighet mot oljan är sällsynta. Som med all medicinsk behandling, bör enskilda rådfråga en läkare innan du påbörjar använder jättenattljusolja för eksem eller något annat medicinskt tillstånd.

  • Eksem utslag kan visas var som helst på kroppen, och åtföljs ofta av torrhet och klåda.
  • Jättenattljusolja har använts för eksem sedan 1930-talet.
  • Eftersom huden fukt och elasticitet minskar normalt med åldern, kan äldre personer vara särskilt känsliga för upplever eksem.
  • Eksem tros ha orsakats av en mild till måttlig autoimmun sjukdom.
  • Nattljusolja kapslar.