Vad är en SKARVSKENA?

November 14

En SKARVSKENA är en platt metallplatta som används för att sammanfoga två trä eller metall medlemmar med hjälp av ett antal bultar eller spikar som passerar genom både medlemmen och plattan. Laskar förknippas vanligen med tåg spår skarvar även om de används också ofta för att ansluta andra material. Laskar ge en robust mekanisk gemensamt som kräver lite eller ingen profil modifiering av medlemmarna de går. Även laskar är oftast gjorda av metall, kan andra material som plast och kompositer lägga ytterligare flexibilitet till deras användningsområde.

Traditionellt är laskar används för att förena sektioner av tåg spår och formas för att passa in i den inre profilen av spåret. De borras med ett antal hål som upprepas på ändarna av sektionerna som skall sammanfogas. När väl de två spår ändarna har korrekt inriktad, är hålen i SKARVSKENA uppradade med de i spåravsnitten och bultar insatta och spanns. De övre och nedre kanterna av SKARVSKENA ofta avfasad, vilket gör att plattan för att kila fast sig i spårprofilen som den håller på att spännas, och vilket leder till en säkrare skarv. Denna metod för sammanfogning av komponenter såsom tåg spåravsnitt kräver ingen profilering och försvagning av materialet för att fullborda fogen.

Laskar tillverkas med en rad profiler som möjliggör spårsektioner med olika höjder eller de som används i poäng arrangemang som ska sammanfogas. När eldrift järnvägsspår och de som bär separata kretsar förenas, är en flätad kabel-bron bit typiskt till att säkerställa elektrisk kontinuitet. Vissa SKARVSKENA konstruktioner innehåller även en läpp eller fläns som sträcker sig under den nedre kanten på rälsspåret för att underlätta fastsättning till konkreta eller traslipers används för att stödja banan. Denna fastsättning uppnås i allmänhet med bultar eller specialutformade piggar som passerar genom hål i flänsen.

Järnvägsspåren är inte de enda byggkomponenter som kan anslutas med hjälp av skarvjärn. Denna typ av joint är vanligt i andra stål- och träkonstruktioner och funktioner på ett liknande sätt att träna spår leder. Laskar som används för att ansluta sig till virke kan ha utsprång med på deras inre ytor som parar in öppningar på framsidan av virkes komponenten. Detta ger den gemensamma goda skjuvkraft motstånd samt linjära och axiell styrka. SKARVSKENA fogar i plast och hartskompositer fungerar bra vid anslutning liknande material som de matchar den flexibla karaktären av de förenade komponenterna.

  • Vissa SKARVSKENA konstruktioner underlättar fastsättning banden som stöder spåret.
  • Järnvägs fogar använder platta metallbitar som kallas laskar att ansluta segment av spåren tillsammans så spåren sträcker sig över långa avstånd.
  • Laskar förknippas vanligen med tåg spår leder.