Förhindra liggsår

November 11

Liggsår, även känd som trycksår ​​eller trycksår, är en fara för dem som har fastnat i sängen. Vid en första de kanske bara verkar vara en smärtsam olägenhet, kan de faktiskt utvecklas till ett allvarligt medicinskt tillstånd och med leda till döden. Liggsår uppstår när det finns en hel del press på vissa delar av kroppen och trycket stänger blodflödet till området. Eftersom kroppsdelen inte får cirkulation, vävnaden runt det dör, utsätta utsatta delar av kroppen mot infektion. Liggsår är vanligast på höfter, hälar och skinkor. Eftersom liggsår är farliga och svåra att läka, det är bättre att bara försöka hindra dem i första hand.

  • Den "Två timmars" -regeln. Varannan timme, ompositionera kroppen så att det inte finns tryck på samma områden av kroppen. Även denna regel kan tyckas tråkigt och tidskrävande, är det verkligen det bästa sättet att förhindra liggsår. Om personen sitter i en stol, kan du behöva flytta dem ännu oftare.
  • Pillow. Placera en kudde mellan knäna om ljuga sidled för att förhindra för mycket press på inre ben. Försök också att få en madrass eller dyna för en stol som är vadderad, antingen med skum, luft, gel, eller fårskinn. Detta kommer att bidra till att lindra tryckpunkter.
  • Säng Position. Håll sängen sänks så mycket som möjligt. Att höja chefen för sängen kan resultera i mer press på underkroppen, speciellt skinkorna och höfterna.
  • Massage. Massera kroppen med lotion ett par gånger om dagen för att öka cirkulationen, men undviker de områden som har fått en hel del press.
  • Hålla ren. Byt lakan ofta. Se också till att hålla huden ren och torr. Fuktig hud kan förvärra risken för liggsår.
  • Hydrate. Behöver Kroppen ska hydrerad för att prestera på sitt bästa och minska risken för liggsår. Se till att han eller hon tar emot minst åtta glas vatten om dagen.
  • Kontrollera om Rodnad. Håll utkik efter liggsår. De kommer ofta oväntat och snabbt. Undersök kroppen ofta för några tecken på rodnad. Se sedan till att du håller dessa områden borta från tryck tills alla tecken på rodnad är borta.

Liggsår kan vara smärtsamt och dödligt, så se till att du tar de steg för att förhindra dem nu. Det kan verka som ett besvär just nu, men i det långa loppet, kommer du vara glad att du gjorde.

Resurslänkar: