Hur kan jag hjälpa en hjärtattack offer?

July 28

När någon lider av en hjärtattack, kan snabb medicinsk vård innebära skillnaden mellan överlevnad och död. Helst bör denna vård ges av läkarkåren, men om du är i närvaro av en hjärtattack offer, kan du ta några steg för att ytterligare sina chanser att överleva, medan han väntar på hjälp att komma fram. Viktigast bör du kontakta din lokala akutsjukvård leverantör, och följ instruktionerna noggrant. Detta kan inkludera att göra hjärtinfarkt offret så bekväm som möjligt, hjälpa honom ta acetylsalicylsyra, med hjälp av en automatisk extern defibrillator (AED), och administrera hjärt-lungräddning (HLR) vid behov.

Den enskilt viktigaste steget du kan ta för att hjälpa en hjärtattack offer kontakta närmaste akutvårdgivaren. Om du inte har något alternativ, försök inte att transportera offret till sjukhus själv, eftersom akut transportfordon är utrustade med utrustning som möjliggör medicinsk personal att påbörja behandling på väg till sjukhuset. Istället kvar med offret, följ akutvård providerâ € s instruktioner noggrant, och försök att vara lugn.

Du kommer förmodligen få i uppdrag att göra hjärtinfarkt offret så bekväm som möjligt. Om offret är vid medvetande, kan du prova att lätta honom i en stol eller hjälpa honom sitta mot en vägg med sina böjda knän. Skulle offret vara medvetslös, ska du försiktigt vända honom på rygg så att du kan övervaka hans andning och administrera HLR vid behov.

Om hjärtinfarkt offret är vid medvetande, kan du också bli ombedd att hjälpa honom att ta en aspirin tablett för att minska blodets koagulering. Som du bör undvika att lämna offret om möjligt, be en närliggande person att väcka aspirin till dig. För bästa resultat, se till att offret tuggar tabletten innan du sväljer den. Före administrering acetylsalicylsyra, är det viktigt att se till att offret inte är allergisk mot det.

Många offentliga platser hålla en AED på en tillgänglig plats. Denna enhet ger en elektrisk stöt som kan återställa heartâ € s normal rytm. Om hjärtinfarkt offret är medvetslös och du har tillgång till en AED, kan du instrueras att använda den. Medan rörelse en obekant del av medicinsk utrustning kan verka skrämmande, är antiepileptika i allmänhet utformade för att vara användarvänliga. Deras skärmar levererar normalt enkla steg-för-steg-instruktioner.

Slutligen, om hjärtinfarkt offret har slutat andas, du kan riktas för att administrera HLR. Detta innefattar kontroll för att se till att victimâ € s luftvägarna är klart, komprimera bröstet med händerna 30 gånger, och sedan placera din mun över hans och leverera två andetag. Om du inte har någon HLR-utbildning, kan du bli ombedd att ge enbart hjärtkompressioner. Fortsätt HLR eller kompressioner enligt akutvård providerâ € s anvisningar tills det medicinska teamet anländer.

  • En hjärtinfarkt offret kan ha nytta av aspirin.
  • Ringa 911 så snart som möjligt kan rädda livet på en hjärtattack offer.
  • Rökning kan öka en persons möjligheter att få en hjärtattack.
  • HLR kan behövas om en hjärtattack lidande har slutat andas.
  • En hjärtinfarkt offer kan ges acetylsalicylsyra så länge han är vid medvetande och inte är allergisk mot det.
  • Smärta i bröstet kan vara ett symptom på en hjärtinfarkt.