Vad är amnioternas?

May 7

Amnioternas är djur som skärma av embryon från deras avkomma som använder omfattande membran eller hålla dem inne i kroppen, till skillnad från de flesta andra djur, som låg fritt flytande ägg i vatten. Amnioternas inkluderar däggdjur, reptiler, fåglar och de utdöda däggdjur liknande reptiler (theropsids) och dinosaurier. Av alla 38 djur phyla, har bara en Amnioter medlemmar - Chordata, och även då många chordates, som inkluderar fisk, hajar, rockor och groddjur, inte amnioternas. Alla icke-amfibie tetrapoder är amnioternas emellertid.

Amnioternas var naturens sätt att göra stora landdjur som var verkligen marksänd i den meningen att de inte är beroende av vattensamlingar som ett medium för reproduktion. Landdjur fanns långt innan amnioternas, men mest som insekter. De första amnioternas liknade små ödlor och omväxlande anges som emerging mellan 350 och 310 miljoner år sedan, under den karbonperioden. Istället för att lägga ägg med hårda skal, de omgivna av en tuff membran. Dessa tidiga amnioternas kunde också para på land, en funktion som inte besatt av groddjur. Dessförinnan ryggradsdjur, i form av groddjur, bara koloniserades stränder dammar, sjöar, hav och floder, men aldrig reste mycket långt inåt landet. Framväxten av amnioternas signalerade den slutligen nedgång amfibier och en blomstrande tetrapod megafauna på land.

En av de första reptilomorphs (reptil-liknande tetrapoder) var Westlothiana, som bar en ytlig likhet till dagens moderna ödlor. Fossil av Westlothiana har daterats till 350 miljoner år sedan. Westlothiana har en blandning av amfibie och Amnioter egenskaper, och var ursprungligen vara en stam Amnioter, men vissa forskare har sedan lägga den utanför Amnioter gruppen. Westlothiana skapade rubriker för att bli upptäckt tillsammans med andra Carboniferous fossiler i de väggar som omger en skotsk fotbollsplan. Petrolacosaurus och Mesosaurus är andra tidiga tetrapoder som har en reptilian utseende, även om de var amfibier.

Karbon var en tid då riktiga skogar började äntligen växa i bördiga områden på marken, vilket ger en ofantlig källa till mat för alla slags djur evolutionärt begåvad nog att avvika betydande avstånd från stående vatten. Konkurrensen bland groddjur i regionerna kring vatten skulle ha progressivt drivit vissa varianter längre och längre bort, tills slutligen en del utvecklades förmågan att linda sina ägg i en stadig membran. Allt hände stegvis, men inom några tiotals miljoner år fanns det djur som lägger stenhårda ägg i mitten av karga öknar.

  • Reptiler är en typ av Amnioter.