Vad bör jag veta om Kroatien?

May 5

Kroatien är ett land som ligger främst i Balkanhalvön längs Adriatiska havet. Med ca 4,5 miljoner människor, är det befolkat av kroater och en stor serbisk minoritet. Folket i Kroatien är övervägande kristna och muslimer, och har plågats av krig och erövringar för mycket av deras historia. Landet sattes av kroater i det sjunde århundradet, var en del av Jugoslavien för de flesta av 1900-talet, och förklarade sig självständigt från forna Jugoslavien 1991, efter nedgången av det kommunistiska Sovjetunionen.

Gränsar Ungern och Serbien i norr, Bosnien och Hercegovina i öster och Montenegro i sydost, Kroatien har en full gräns med Adriatiska havet på dess västra. Med en yta på 21.851 kvadrat miles (56.594 kvadratkilometer), är det land som genomkorsas av Dinariska alperna, och består av tre regioner: Kroatien-Slavonien, Dalmatien och Istrien. Landet har många viktiga hamnar på sin västerländska kusten, två framstående floder, Sava och Drava, och ger enkel åtkomst till Medelhavet och den italienska kusten.

Nittio procent av befolkningen i Kroatien är romersk-katolska, med ett officiellt språk i kroatiska och en parlamentarisk republik regering. Landet är körde av en president, en premiärminister och en president av parlamentet. För sin ekonomi, förlitar Kroatien på serviceindustrin, främst varvsindustrin, livsmedelsförädling, och kemikalierna. Jordbruket i landet har vete, korn, frön och frukter, och virke är också framträdande som stora delar av landet är täckt av skog.

Kroatien grundades av dess infödda kroater i början av det sjunde århundradet, och blev en medeltida hertigdöme i år 852, innan de erkänns av den romersk-katolska påven i 879. Landet upphöjdes till ett kungarike i 925 och enat med Ungern i 1102. År 1527, efter slaget vid Mohacs blev Kroatien anslöt med Habsburgska riket Ungerns i en gemensam försvarsunion, där de blev kvar till att vinna självständighet från Österrike-Ungern efter första världskriget 1918.

Efter 1918 blev Kroatien en del av kungariket Jugoslavien. År 1991, men höll landet sina första demokratiska val och därmed frigjorde sig av regeln om de tidigare jugoslaviska stater, och officiellt blev Republiken Kroatien. För de kommande fyra åren, det kroatiska självständighetskriget härjade landet som kroater kämpade serber som bor i landet och dödade många av deras befolkning och tvingar många andra att fly landet. Sedan har Kroatien erkänts av både FN och EU.

  • Kroatien ligger i Balkanhalvön längs Adriatiska havet.