Vad är Seitan?

April 18

Seitan är en pseudo-japanska ordet för den texture vetegluten används som ersättning för kött i många asiatiska länder och för dem på en makrobiotisk diet. Georges Ohsawa, en japansk filosof och utvecklare av Makrobiotik, myntade begreppet någon gång, är det tänkt, i början av 1960-talet, men det är inte säkert. Han hänvisade till ett substitut för kött populär bland vegetariska buddhister, speciellt, även om det har blivit en del av köket i många länder.

Seitan görs genom att ta vetemjöl i vatten och tvättning av stärkelsen ur det. Hem kockar kan göra detta, och riktningarna är tillgängliga från The Farm Cookbook, producerad av The Farm, en vegetarisk kommun i Summer, Tenn. The Farm kokbok kallar seitan enkelt, "gluten", eftersom det här är vad som är kvar av mjölet när alla stärkelsen är borta.

Seitan är en seg, tät, trådiga substans som härmar många av de önskvärda egenskaperna hos kött, inklusive den viktiga "munkänsla." När det sköljs och redo att laga mat, det är kryddade och oljade, och sedan kan vridna in bitar eller mindre bitar och kokas, oftast med en sås. Seitan tenderar att vända gråaktig när kokta, så en färgstark sås är nödvändig för en aptitlig platta. Grill och teriyakisås är populär i väst, medan curry såser är förhärskande i Asien.

Den tofurkey har blivit populärt på senare år, och detta twist på Thanksgiving är inget annat än en stor del av kryddat, oljad seitan. Många vegetarianer föredrar seitan som ersättning för kött eftersom det känns och tuggar mer som verkliga kött.

Liksom tofu, tenderar seitan att vara något intetsägande av sig själv, så korrekt kryddningen är viktigt. Vissa kockar marinera seitan innan tillagning, vilket också hjälper det att behålla mer smak. Det tenderar också att ta på smaker av allt som är i matlagning pan med det.

Seitan är tillgänglig vanligt - ibland märkt som "vetekött" - eller upprättats i burkar, från de flesta asiatiska livsmedelsbutiker. Eller, kan den äventyr kocken försöka göra seitan hemma och laga den i en favoritrecept.

  • Seitan är tillverkad av vete.