Vad är Film Noir?

March 15

Termen film noir beskriver en typ av film som är väldigt mörkt i sin outlook. Ordet noir är franska för "svart", och det var under 1940-talet som film noir kom till sin rätt. Termen myntades av filmkritiker strax efter andra världskriget.

Efter kriget, franska filmkritiker märkt en förändring i amerikanska filmer. Många av filmerna inte längre av den soliga, optimistisk biljettpris som var förhärskande före kriget. Filmerna verkade vara mörkare och mer pessimistiska i outlook. Det var som om Hollywood hade vaknat till den hårda verkligheten i världen och krigets fasor. För vissa filmskapare, skorrade det vara att göra lättsamma romantiska komedier efter illdåden under kriget.

Film noir var den andra sidan av livet. Doomed hjältar, manipulativa människor och dolda personliga och politiska agendor var runt varje hörn. Belysningen som användes i dessa filmer var mycket mörkt, skapar långa skuggor och klaustrofobiska atmosfärer som genomsyrar filmerna. Tecknen i noir filmer av av 1940-talet tycktes alltid sättas i mörka, rökfyllda rum, som flugor fångade i spindelnät.

Fatalism spelade en viktig roll i de tomter av film noir. Hjältarna eller ant-hjältar verkade inställd på en bana som i slutändan skulle leda till deras undergång. Vanligtvis var de vanliga människor som var insnärjda i graven eller olyckliga sammanträffanden. Ett stort antal av dessa fatalistiska incidenter anstiftat av femme fatale.

Den femme fatale var en bild av kvinnor som de aldrig hade sett förut. Hon var den spännande, olaglig önskan av den manliga huvudpersonen. Hon kunde locka en man att begå mord för sina egna syften. Mordet skulle vanligtvis vara att mannens hustru. I film noir, hade könsrollerna förändrats; kvinnan var oftast starkare karaktär och ibland skurken.

Den femme fatale var omöjligt att motstå. Hon förstörde begreppet familjevärderingar inom samhällets struktur. Hon var där för att föra spänning och fara. Den femme fatale visade att ytan värden inte var att lita på; under ytan, som i livet, lurked mörka saker.

Den noir genren gick igenom en nedgång i slutet av 1950. Peopleâ € s synsätt blev soligare och filmer återspeglas detta. Den amerikanska ekonomin blomstrar, och de mörka filmerna inte längre på modet. Tv var i, och film noir kastades ut för serie komedi och Elvis musikaler.

Från sjuttiotalet och framåt, var en väckelse i film noir börjar ske. Feminismen var på uppgång, och regeringar var återigen framställs som enheter som inte kunde betrodda. Vietnam och Watergate skandalen hade fört ut förhöret instinkt i det offentliga, och filmer började reflektera detta.

Folk var bestört och misstänksam mot regeringen, och många kände en känsla av utanförskap och förvirring. Ett bra exempel på återupplivandet av film noir kan ses i Martin Scorseseâ € s 1976 film, Taxi Driver.

  • Skuggiga tecken i fedoras är vanliga siffror i film noir.
  • Film noir kan ses i Martin Scorseseâ € s 1976 film, Taxi Driver.
  • Hollywood blev förälskad med dysterhet och doom av film noir på 1940-talet.
  • Den femme fatale i en fim noir är typiskt attraktiv och farlig.
  • Handeldvapen gör en frekvent framträdande i film noir.