Hur väljer jag det bästa tändstift?

March 18

Välja de bästa tändstift beror mycket på vilken typ av fordon du äger. Nyare bilar kan kräva tändstift med två eller flera jordelektroder, eller sådana som innehåller sällsynta element, som iridium eller platina, som tillåter drift mycket hög temperatur. Äldre motorer kan dra nytta av ett tändstift linje som har en räckvidd på pluggar för att passa motorn, av vilka brinner hetare än andra. Om en motor använder lite olja och de gamla pluggarna har avlagringar bildas på dem, kanske de bästa tändstift för tillämpningen vara några värme varierar högre än vad som ursprungligen installerades.

Nyare motorer kommer ofta från fabriken med pluggar som inkluderar flera jordelektroder eller specialmetaller. Dessa är vanligtvis konstruerade för att hålla igenom mycket högre körsträckor än traditionella tändstift. Om och när de behöver bytas ut, pluggar bäst gnista att använda vanligen de som matchar de originalutrustning (OE) specifikationer. I dessa tillämpningar kommer elektrod bestå av, eller belagda med, metaller som hjälper till att bekämpa slitage. Dessa pluggar kommer ofta pågå uppemot 30.000 miles (48.000 km), medan de äldre, koppar kärnhus nickelelektrod pluggar behöver normalt bytas på cirka 15.000 miles (24.000 km).

Många tändstifts tillverkare erbjuder platina och flera markelektrod pluggar för fordon som inte ursprungligen kommer med dem. Huruvida dessa är de bästa tändstift till din bil kan bero din budget och dina behov. Sådana pluggar kostar ofta två eller tre gånger mer än traditionella pluggar, och det är tveksamt om de erbjuder något annat än varar längre fördelar. Om du äger ett fordon som har pluggar som är mycket svåra att nå, kan det vara meningsfullt att spara arbetskraft genom att installera längre livslängd pluggar.

Om du har en äldre bil som brinner lite olja, kan dyrare platina heter inte vara de bästa tändstift för ditt fordon. Att välja ett traditionellt nickellegering plug några värme varierar högre än OE kan hjälpa till att förhindra oljefyndigheter bildas. I dessa tillämpningar kommer platina eller multipel-jordelektroden tändstift tendera att helt enkelt utfoulningen och kräva utbyte. Detta kan skapa ytterligare kostnader, både i arbets- och det faktum att pluggarna själva är dyrare.

Din bruksanvisning kommer vanligtvis ange vilken typ av tändstift ursprungligen installerades. Om detta inte kan en återförsäljare kunna ge den information. Bildelar butiker har ofta kataloger som anger vilken typ av plugg ursprungligen installerades. Om ett tändstift linje erbjuder flera värmeintervall, kan katalogen också har en konverteringsschema för att bestämma vilka pluggar från en högre värmetal kan ersättas i ett givet fordon.

  • En tub med dielektriskt fett, som används för att täta tändstiften.
  • Ett tändstift.
  • Olika bilar kräver olika typer av tändstift.