Vad är Tissue Doppler ekokardiografi?

October 18

Tissue Doppler Ekokardiografi är en medicinsk åtgärd som använder ultraljud för att undersöka och mäta hjärtats funktioner. Används för att bestämma hastigheten och riktningen där blodet pumpas, Doppler teknik, i kombination med ett ultraljud, hjälper avslöja hjärt dysfunktioner. Genom att använda Tissue Doppler ekokardiografi att etablera hastighetsmätningar, kan läkarna mer exakt bedöma funktionen av patientens hjärtklaffar. De villkor som kan detekteras med detta förfarande innefattar kommunikationen mellan vänster och höger sida av hjärtat som är onormal och hjärtklaffläckage. Andra data tillgängliga genom användning av vävnadsdoppler ekokardiografi är beräkningar av hjärtminutvolym samt patientens E / A-förhållande-en mätning av tidsintervallen mellan hjärtats pumpning och återfyllning faser. Resultaten från detta prov får peka på diastolisk hjärtsvikt. Även om termen "Doppler" används ofta i stället för "hastighetsmätning" i medicinsk bildbehandling, är frekvensskiftet (dopplereffekt) inte mäts. Istället är fasförskjutningen registreras när signalen anländer. Den ekokardiogram som utsätts för dopplerskift mätning kallas ofta av vårdgivare som en hjärt ECHO. I vissa fall är termen ECHO används ensam, medan i andra fall det kan refereras till som "hjärtultraljud." Tekniken använder vanliga ultraljud metoder för att skapa tvådimensionella bilder av hjärtat. De nyaste systemen erbjuder realtids avbildning med 3D-skärmar i hjärtat i aktion. Bortsett från att skapa tvådimensionella bilder, kan vävnadsdoppler ekokardiografi hjälpa läkaren att bedöma blodhastighet eller tillståndet i hjärtvävnaden. Använda antingen kontinuerlig eller pulsad Doppler ultraljud, vulvular uppstötningar-blodläckage genom ventilerna-kan upptäckas. Ekokardiografi var bland de tidigaste tillämpningarna av ultraljudsteknik inom medicin och är bland de vanligaste teknikerna som används för att diagnostisera hjärtsjukdom och felfunktioner. Det är oftast administreras av hjärt sonographers eller läkare med kardiologi utbildning. Bortom hjälpa läkarna bedömer ventilfunktion, är vävnadsdoppler ekokardiografi också användbara för att fastställa hjärtats storlek och form. Det kan också avslöja en bakåtflöde av blod genom delvis stängda ventiler hjärta, ett tillstånd som kallas uppstötningar. Observation rörelserna hos den hjärtväggen kan hjälpa vid detektion av kranskärlssjukdom. Förfarandet används ofta för att utesluta kranskärlssjukdom när patienten klagar över bröstsmärtor. Eftersom det inte finns något behov av att bryta huden eller ange kroppshåligheter att utföra vävnadsdoppler ekokardiografi, anses det en icke-invasiv förfarande.

  • Tissue Doppler Ekokardiografi är en medicinsk teknik som överför högfrekventa ljudvågor in i hjärtat för att upptäcka sin form, storlek och rörelse.
  • De Doppler ultraljud maskiner använder dopplereffekten för att skapa en bild av den inre region av kroppen.
  • Vissa hjärtsjukdomar kan upptäckas med ett ultraljud.
  • Tissue Doppler Ekokardiografi kan användas för att upptäcka kranskärlssjukdom, som ofta manifesteras i kvinnor som reser smärta i bröstet.