Vad är plagiat?

May 5

Plagiat, löst definierad, är handlingen att snyltning någon annans € s arbete som sitt eget. Arbetet kan innefatta skriftligt material, muntliga anföranden, bildkonst arbete, eller musik. Till exempel, en rappare som prover ett musikstycke utan att få tillåtelse från den ursprungliga musiker eller ägaren av Songa € s upphovsrätt, begår plagiat. En målning som är en direkt kopia av någon annans € s arbete utan tillstånd är också plagiat när arbetet presenteras som oneâ € s egna.

I allmänhet använder vi plagiat för att hänvisa till skrift eller talat material. Plagiat kan betyda misslyckande att citera någon annans € s arbete i skriftlig form. Det kan också innebära underlåtenhet att korrekt citera någon annans € s arbete. Så om man skriver en uppsats och använder ett citat från en bok, misslyckas med att citera den lämpliga publiceringsdatum och sidnummer av citatet är plagiat.

Det andra exemplet på plagiat här är en vanligt förekommande i high school och college papper och kan typiskt uppstå en eller två scenarier. En person har skrivit ned citat han eller hon avser att använda, men har misslyckats med att skriva sidnumret för citatet, eller underlåtit att skriva ner detaljerna publiceringen av boken. I ett försök att göra citatet verkar korrekt i stämning, personen skriver ner valfritt antal att representera sidnumret. Omvänt personen fudges på publiceringsdatum för en bok.

Dessa är båda anses plagiat eftersom de misslyckas med att ge författaren till citatet lämplig kredit. Om det inte finns någon tid att hitta denna information, är det bättre att lämna in ett papper sent, eller skriva (källa behövs) efter ett citat för att undvika att bli anklagad för plagiat.

Med någon annans € s idé och presentera det som oneâ € s egna, utan kredit, är också plagiat. Så om man förklarar ett begrepp man har läst, är det viktigt att nämna källan även om man inte använder ett direkt citat. Ett stycke som förklarar en idé kan sluta med authorâ € s namn citeras för att undvika uppkomsten man stjäl en idé.

Omskriva någon annans € s arbete för nära är en annan form av plagiat. I allmänhet är det bättre att använda ett citat om man vill språket i arbete du citerar att sticka ut. Annars vara säker på att se till att meningar och konstruktion är mycket annorlunda än materialet man parafrasera eller sammanfatta och alltid nämna källan.

Mer direkta plagiat uppstår när en person stjäl text från någon annan och inte nämna källan. Vad bra, att ha någon annan skriva ditt arbete och passerar bort det som din egen är plagiat. Köpa essäer eller rapporter på nätet är också plagiat. Även om du betalar för någon annans € s arbete, är det fortfarande inte ditt eget. I ett enkelt exempel, om din mamma eller en vän skriver din uppsats, är detta plagiat också.

Plagiering och fusk blir lätt binds upp tillsammans. Stjäla en blick på en annan persona € s papper under ett test plagiera hans eller hennes arbete. Även med tillstånd, den falska representation av arbete som oneâ € s egna är definitivt inte tillåtet.

Ofta lärare lämna nu essäer via internetsajter som tillåter dem att kontrolleras för plagiat. Vissa lärare istället helt enkelt leta upp citat att vara säker på att de är korrekta. Avsikt plagiat i skolmiljön kan åtminstone leda till en F klass. I värsta fall kan plagierat arbete orsaka utvisning från skolan.

  • Internet plagiat avser olaglig användning av skriftliga arbete, grafik eller fotografier på en webbplats.
  • Köpa essäer eller rapporter på nätet är plagiat.
  • Plagiat kan betyda misslyckande att citera någon annans € s arbete i skriftlig form.