Vad är Fenylpropanolamin för hundar?

April 17

Fenylpropanolamin för hundar är ett läkemedel som ofta förskrivs för urininkontinens. Det ökar styrkan av musklerna i urinblåsan och urinröret, vilket i sin tur förhindrar läckage av urin. Användningen av fenylpropanolamin har några kända biverkningar och komplikationer som hundägare bör diskutera med sin veterinär. Det finns vissa begränsningar för hur mycket fenylpropanolamin som kan säljas till hundägare på en gång, eftersom läkemedlet används ofta vid tillverkning av metamfetamin. Det kallas PPA för kort och säljs under varumärkena Cystolamine, Proin och Propaline.

Doseringen av fenylpropanolamin för hundar är vanligtvis baserad på animalâ € s vikt. Det säljs i tuggtablettform i 25-, 50-, och 75-mg mängder. Den typiska dosen är 0,4-0,8 mg per kilo kroppsvikt, administrerat två gånger per dag på 12-timmars intervall. Behandlingen varar ofta i flera dagar innan urininkontinens problemet börjar att rensa upp. Administrering av en dos som är för stort för en hund kan leda till ökat blodtryck, kramper, eller koma. Hundägare arbetar ofta i nära samarbete med en veterinär för att fastställa en säker dos belopp som baseras på hur mycket hunden väger. En överdos av fenylpropanolamin kan ofta leda till allvarliga problem, bland annat koma och kardiovaskulär kollaps.

Några av de kända biverkningarna av fenylpropanolamin för hundar är ökad hjärtfrekvens och blodtryck. Användningen av PPA har också varit känt för att orsaka beteendeförändringar och en minskad aptit. Andra tecken att titta efter är rastlöshet, kramper, och svårt att kissa. Om en hund ägare märker något av dessa symtom, ska hon sluta använda fenylpropanolamin och kontakta sin veterinär för ytterligare hjälp.

Det finns ett antal kontraindikationer för att använda drogen som hundägare bör veta om. Veterinärer kommer inte förskriva fenylpropanolamin för hundar som är gravida eller ammande, om inte urininkontinens problemet är allvarligt. Itâ € s okänt om läkemedlet kommer passera placenta hos en gravid hund eller om det utsöndras i mjölk. Ett antal läkemedel, inklusive acetylsalicylsyra och tricykliska antidepressiva medel, kan orsaka biverkningar som sådana eller öka intensiteten i andra biverkningar om theyâ € re används i samband med fenylpropanolamin. Djur med medicinska tillstånd som glaukom, diabetes eller högt blodtryck bör inte ges drogen. Djurägare bör tala med sin veterinär om eventuella medicinska tillstånd eller receptbelagda läkemedel som deras husdjur vidtar före administrering fenylpropanolamin.

  • Gravida och ammande hundar bör bara få Fenylpropanolamin i svåra fall och under veterinär order.
  • Fenylpropanolamin för hundar är också marknadsförs under varumärkena Cystolamine, Proin och Propaline.
  • En veterinär kan ordinera fenylpropanolamin att behandla en hund urininkontinens.