Vilka är de olika metoder för Rose Förökning?

March 16

Flera olika metoder är i bruk för rosen förökning. Många av dessa tekniker är lätt nog för början trädgårdsmästare att använda, och människor som är intresserade av att utforska rosor kan komma igång med bara några grundläggande verktyg. När man förbereder att sprida rosor, bör trädgårdsmästare vara medveten om att vissa hybrider är patenterade och att spridningen av sådana växter får inte vara lagligt, särskilt om dessa växter odlas för kommersiell försäljning. Medan företag är osannolikt att åtala en trädgårdsmästare växer rosor i ett hem trädgård, om rose växter eller skurna rosor säljs och de är från patenterade hybrider som har förökats, kan utvecklaren av hybriden tar undantag.

Den klassiska metoden av ros förökning är att ta sticklingar. Sticklingar rot lätt och snabbt när de hanteras på rätt sätt, och de skapar kloner av moderplantan. Detta tillåter människor att bevara kulturarvet och antika rosor, genom att helt enkelt ta ett skott från en växt av intresse. Sticklingar kan odlas i en rad olika medier, med det primära målet är behovet av att främja hög luftfuktighet utan att göra villkoren för blött.

Sticklingar är bäst tas på våren, när anläggningen börjar återhämta sig från vintern dvala. Ett område med ny tillväxt utan några knoppar bör väljas och skär med en ren, vass sax. Vissa människor dopp ros sticklingar i böka hormoner, medan andra behöver bara sätta dem i marken som det är. Rosen kan vara täckt med en påse eller genomskinlig behållare för att öka luftfuktigheten utan att blockera ljus, och borrkaxet kan odlas direkt i trädgårdsjord, eller i ett växthus. Trädgårdsmästare kan också delta i skär utbyten, frakt sticklingar från sällsynta rosor per post till andra rosen entusiaster; trädgårds forum har ofta ett visst område för att samordna skärning och utsädes börser.

Ett annat alternativ, som används av professionella plantskolor, är ympning. Med ympning, ett skott från en ros någon vill propagera ympas befintlig rotstock. Denna metod för rosen förökning säkerställer att grundstammen är stark och tålig, ökar chansen att rosen kommer att överleva. Människor kan också använda en ros förökning teknik som kallas luft skiktning, där en filial är skadad för att främja tillväxten av rötter.

Slutligen är det också möjligt att odla rosor från frö. För denna metod av ros förökning, behöver en blomma som lämnas kvar på busken och tilläts bilda en höft, som kan delas öppen för att komma åt fröna. Dock kommer växa från frön producerar en hybrid, och kan drabbas och missar eftersom det är omöjligt att kontrollera vilka rosor pollinera andra. Ibland resulterar detta i en lycklig misstag, och vid andra tillfällen, resulterar det i en anläggning som inte är oerhört spännande.

  • En gul ros.
  • En bukett rosor.