Vad är en Germinal Matrix Blödning?

March 15

Germinal matris blödning blöder som sker inne i hjärnan på ett prematurt barn. Den germinal matrisen är ett område i hjärnan som innehåller många blodkärl. Barn som föds för tidigt kan vara oförmögen att reglera hjärnans blodflöde adekvat, så förändringar i tryck kan inträffa som spränga germinala kärlen matrisblod. Blödning kan skada hjärnvävnad, vilket orsakar komplikationer såsom kramper, onormal mental utveckling och den neurologiska tillstånd som kallas cerebral pares. Utsikterna efter en germinal matrix blödning beror på svårighetsgraden av blödningar, barnets vikt och ålder.

En germinal matrix blödning är den mest potentiellt allvarligt tillstånd som kan påverka barn födda för tidigt. Fullgångna barn är mindre risk eftersom germinal matrisen försvinner oftast vid ca 36 veckors ålder. Artärer inuti germinal matris av för tidigt födda barn är ömtåliga och detta gör dem mer benägna att brista.

Normalt är blodflödet genom hjärnan styrs av små artärer med muskulösa väggar. Glatt muskulatur inuti kärlväggarna kan koppla av eller kontrakt för att hålla hjärnans blodtryck konstant även om trycket kan förändras i cirkulationen genom resten av kroppen. I vissa för tidigt födda barn, är denna förmåga att reglera blodflödet förlorat, och en stilbildande matris blödning kan uppstå.

Den germinal matrisen är en viktig plats för hjärnans utveckling eftersom nervceller eller neuroner, produceras där som går på att bilda områden såsom cortex, eller grå substans. Det är därför, även i de spädbarn som överlever en germinal matrix blödning, kan skada på detta område ibland gå på att orsaka långsiktiga problem. Blödningar generellt delas in i fyra olika kvaliteter, med Grade I representerar den mildaste och grad IV den allvarligaste. Medan endast en liten andel av barn dör av de mildare klass blödningar, upp till hälften av de med Grade IV germinal matrix blödning inte överleva.

Behandling av embryon matris blödning innebär att stödja barnet så mycket som möjligt och kan innebära sjukvård för att korrigera obalanser blod och att upprätthålla blodtrycket. Ibland, ett tillstånd som kallas hydrocefalus utvecklas, där vätska ansamlas inuti skallen, och kirurgiska ingrepp kan bli nödvändigt att tömma den. Eftersom det inte finns något botemedel, är mycket viktigt att förebygga embryon matris blödning. Förebyggande åtgärder kan omfatta undvika andningsproblem vid födseln så långt som möjligt, korrigera blodrubbningar och skydda barnet från stora förändringar i blodtrycket.

  • Blödning inne i hjärnan av en prematura barn kallas germinal matris blödning.
  • Barn som föds för tidigt kan vara oförmögen att reglera hjärnans blodflöde adekvat.
  • Neuroner eller nervceller, produceras i germinal matrisen.