Vad bör jag veta om Gaza?

March 21

Gaza är vanligtvis används för att hänvisa till Gazaremsan regionen av de palestinska territorierna. Den kan också användas för att hänvisa till Gaza City, den största staden i regionen. Det är ovanligt att det inte är en del av någon erkänd suverän nation, men inte anspråk av andra suveräna nationer, och är istället en del av en framväxande stat.

Gazaremsan går längs Medelhavskusten, och är gränsen med Israel i norr och öster, och av Egypten i söder. Det är ungefär 25 miles (41km) lång, och varierar från 4 till 7 miles (6 till 12km) i bredd, med en total yta på knappt 140 kvadrat miles (360 kvm. Km). Det är hem för nästan 1,5 miljoner människor, vilket gör det den sjätte mest tätbefolkade självständigt territorium på jorden.

Regionen har varit välmående och viktig sedan urminnes tider, och var ett avgörande handelsväg längs Medelhavet, som förbinder Syrien och Mesopotamien med Egypten långt in antiken. Araberna erövrade Gaza under det 7th århundradet, och det senare upplevde en kort period av Crusader kontroll under 12-talet. De ottomanska turkarna tog det i början av 16-talet, och det förblev en del av det Osmanska riket fram till slutet av första världskriget Britt administrerade regionen efter kriget som en del av de palestinska territorierna.

År 1929, efter ett upplopp av sionistiska folkmassor, ett antal antijudiska upplopp bröt ut i hela Gaza, vilket resulterar i dödarna av många, och en eventuell utvisning av stora delar av den judiska befolkningen. Den brittiska verk ett förbud mot judar från att landa i området efter detta, även om det blev mindre strikt i slutet av 1940-talet.

Efter andra världskriget, var det territorium som tas av Egypten under den arabisk-israeliska kriget 1948. Egyptierna kontrollerade det för de flesta av de kommande två decennierna, med undantag för en kort period i mitten av 1950-talet, då Israel ockuperade regionen. Även under tiden för egyptiska regel dock Gazans aldrig behandlas som verkliga medborgare. Egypten styrde Gaza som ett territorium, enligt en militär ledare, och invånarna haft några av fördelarna med verkliga egyptier.

År 1967 Israel tog kontroll över området. Det administrerade den direkt fram till 1994, då Gaza kom under ledning av den palestinska myndigheten som läggs fram i Osloavtalet. Under 2005 drog Israel längre ut, nedmontering alla sina bosättningar i regionen, samt ett nummer i den relaterade Västbanken regionen, och ta bort alla israeliska bosättare.

Tillbakadragandet av Israel från regionen skapade en märklig situation, som den palestinska myndigheten inte erkänns numera som en faktisk suverän stat. Detta lämnar territoriet i den ovanliga situationen att ett stort område av fast, sammanhängande mark, ägarlösa eller begäras av alla verkliga tillståndet.

År 2007 bröt ett inbördeskrig ut inom de palestinska territorierna, mellan den palestinska befrielserörelsen, eller Fatah och den islamiska motståndsrörelsen, eller Hamas. Hamas vann ett val som hölls, och körde Fatah slut. Situationen i Gaza har sedan dess blivit ganska spänd, med Hamas hävdar en legitim rätt att härska, och många nationer, inklusive Israel, att vägra att samarbeta eller erkänna vad de anser vara en terroristorganisation.

  • Med Hamas hävdar en legitim rätt att härska Gazaremsan, har Israel vägrat att erkänna vad de anser vara en terroristorganisation.
  • Gazaremsan går längs kusten av Medelhavet och gränsar Israel och Egypten.
  • Gaza kan hänvisa till Palestinas Gaza City eller Gazaremsan.