Vad är en Food Exchange lista?

January 20

En livsmedelsbörslista är ett system för att bestämma en daglig mat plan som bygger på enheter, eller utbyten, av olika typer av livsmedel. Näringsinnehållet i varje punkt på listan beräknas enligt sin portion, så att varor i samma kategori har ungefär samma näringsvärde. En portion av ett livsmedel i en kategori kan bytas mot en portion av något annat livsmedel i samma kategori, vilket är anledningen till att en portion kallas ett utbyte.

En av de första och mest antagna utbytessystem är diabetiker mat utbyteslista, men metoden används i ett antal populära kost planer. Förenta staternas Department of Agriculture: s Food Guide Pyramid (numera MyPyramid) är ett system för utbyte. Många länder i EU rekommenderar också börsbaserade livsmedel pyramider. Utbytessystem kan justeras för olika kalorinivåer, vanligtvis mellan 1200 och 2000 kalorier, så de är lätt att anpassa till olika dieter.

I en typisk diabetiker börslista, kategorierna omfattar kött och köttsubstitut, stärkelse, frukt, grönsaker, mejeriprodukter, och fett. Andra dieter kan ha olika kategorinamn, och kan omfatta olika objekt, till exempel en kategori för livsmedel som bör ätas sparsamt eller sällan. Vissa livsmedel kan falla in i mer än en kategori, eller vara i en annan kategori i en livsmedelsutbyteslista än de är i en annan. Till exempel, bönor är protein eller kött börser i vissa program, men är i en separat kategori för bönor och baljväxter i andra program. Ost är klassad som en ersättning för kött i diabetes mat utbyteslista, utan som ett mejeri börsen i andra planer.

Kött utbyten kan vara kött, fågel eller fisk, vanligen i portionsstorlekar av ett uns. De kan också innehålla icke-köttproteinkällor, såsom bönor eller jordnötssmör. I diabetiker systemet utbyte, är kött som sedan fördelas efter mängden fett har, med högre fetthalt källor ätit mindre ofta.

Kolhydrater eller stärkelse utbyten brukar innefatta korn, bröd, spannmål och stärkelserika grönsaker som potatis. På vissa utbyteslistor, kanske kolhydrater brytas upp i mer än en kategori. Korn, är spannmål, och pasta ofta kombineras i en utbytes kategori, som kan eller inte kan inkludera bröd.

Den portion för en grönsak utbyte är vanligen cirka 0,5 kopp (125 ml) för kokta eller 1 kopp (250 ml) för råa grönsaker. Frukt utbyten är ofta mindre än vad de flesta människor i USA tänker på som en portion: halv ett medium banan, till exempel, är en portion. De flesta planer kräver en generös antal börser frukt och grönsaker, eftersom de tenderar att vara låg i kalorier.

Exchange system är flexibla och lätta att följa för de flesta människor. Nyckeln till följd av en utbytessystem är att observera portionsstorlekar, och inte gå över det rekommenderade antalet utbyten. Vem som helst kan följa ett utbytessystem, men diabetiker bör rådgöra med en dietist, helst en som specialiserat sig på diabetes, för att hitta den bästa maten börslista för deras behov.

  • Fullkorn bröd, spannmål, ris och pasta är stärkelse.
  • Mjölkprodukter är en del av listan livsmedelsutbytet används av människor som har diabetes.
  • Kroppens behov av adekvat protein är bara andra till sitt behov av vatten.
  • Stärkelserika grönsaker är vanligtvis ingår i kolhydrater eller stärkelse utbyten.