Vad är skillnaden mellan de största och minsta kärnsprängningar?

April 9

Genom att avstämma konstruktion och manövermekanism av en atombomb kan utbytet modifieras för att vara av ett mycket brett intervall. Till exempel, vätebomber, som smälter atomkärnor att producera kärnvapenexplosioner, tenderar att vara mer energisk än atombomber, som bryter sönder atomkärnor för kärnvapenexplosioner i stället.

De minsta kärnvapenexplosioner är "Fizzles," som Nordkoreas testet den 9 okt 2006, som hade en avkastning på ungefär ett kiloton TNT, och tidiga tester av små taktiska kärnvapen, såsom i Operation Plumbbob under 1957 i USA. Några av de kärnvapenexplosioner i Operation Plumbbob var mycket små, såsom Pascal-A, världens första underjordiska kärnvapenexplosion, som hade en avkastning på bara 55 ton (dess avkastning officiellt listad som "liten", även om avkastningen av alla andra test i Operation Plumbbob offentliggjordes).

Pascal-B, ett annat test, hade ett utbyte av ca 500 ton. Ballong skott Lassen och Wheeler hade avkastningen enligt halvt kiloton. En yta skott, Franklin, fizzled, producerar ett utbyte av ca 140 ton, medan Coulomb-A, ett säkerhetstest, hade en påstådd utbyte på noll. Det är inte känt hur liten den minsta teoretiskt möjliga kärn explosion skulle vara, men 55 ton är den minsta av vilken det finns en post, och kan närma sig den nedre gränsen.

Kärnvapenexplosioner med utbyten av några tiotal ton anses extremt liten, men ändå större än nästan alla konventionella vapen explosioner. Bombningen i Oklahoma City, vilket förstörde Alfred P. Murrah Federal Building, hade en avkastning på endast två ton TNT, dödade 168 och skadade över 800. Den största bekräftade konventionella bomb, den GBU-43 / B MOAB, har en avkastning som motsvarar cirka 11 ton TNT, med en tryckvåg radie av 450 fot (137 m). Dess shockwave sägs vara tillräckligt för att förstöra nio kvarter.

Om Pascal-A är en av de minsta kärnvapenexplosioner genom tiderna med en avkastning på 55 ton, då den största kärnvapenexplosion, en sovjetisk test som kallas Tsar Bomba, var ungefär en miljon gånger större, med en avkastning på 50 megaton. Som jämförelse, Hiroshima bomben, Little Boy, hade en avkastning på endast cirka 14 kiloton, men det i grunden förstörde en hel stad. En "typisk" kärnvapen i arsenaler av USA och Ryssland i den moderna dagen handlar om ett par megaton. Tsar Bomba var så stor att dess avkastning var ungefär lika med tio gånger de sprängämnen som används i andra världskriget tillsammans. Det kunde ha orsakat tredje gradens brännskador på ett avstånd av 58 km (36 mi). Den eldklot radie var ca 2,5 km (1,5 km) och varade i 26 sekunder. Denna kärnvapen var så mäktig, det svindlar.

  • En replik av en atombomb.
  • Vätebomber ger betydligt mer energi än de atombomber som utvecklats i slutet av andra världskriget.