Vad är grön sås?

April 1

Grön sås kan vara valfritt antal grönfärgade såser från Italien, Tyskland, Frankrike, Argentina eller Mexiko. De europeiska och argentinska varianter tacka för sin gröna färg till den stora mängden örter som används i receptet, medan de mexikanska varianter är grön på grund av användningen av tomatillos och chilipeppar. Grön sås används ofta som en krydda eller doppa sås.

Italienska grön sås eller salsa verde, vanligen görs med persilja, kapris, vitlök, lök, vinäger, olivolja och ansjovis. Ytterligare ingredienser, såsom senap eller kubik bröd, kan tillsättas till blandningen. Traditionellt är ingredienserna finhackad och blandas för hand. Flera varianter av italiensk salsa verde existerar och är utbredd i det italienska köket.

Den franska versionen av grön sås, sås verte au smärta, har sina rötter i den italienska versionen. Den grundläggande receptet är liknande och sås framställs i stort sett samma sätt. Franska grön sås kan också vara en typ av majonnäs smaksatt med dragon, persilja, salvia och citron. Som med den italienska versionen, det finns många sorter av receptet.

I tyska köket, är grön sås vanligtvis beredd med en krämig, tjock bas av yoghurt, ägg, kärnmjölk eller gräddfil och flera sorter av färska örter. De örter som används kan inkludera gurkört, ängssyra, krasse, körvel, gräslök, persilja, sallad Burnet, dill och spenat, för att nämna några. Tyska grön sås, eller Grüne Sosse, serveras ofta tillsammans potatis och kött.

Chimichurri, ett slags argentinska grön sås, används främst som en marinad för grillat kött, och variationer av grundreceptet kan hittas i hela Latinamerika. Persilja, olivolja, vitlök, chilipeppar och vinäger används för grundreceptet, men variationer kan innehålla lagerblad, koriander, paprika eller tomater. Tomater och paprika används för röda variant av chimichurri.

Den mexikanska versionen av grön sås, salsa verde, görs med tomatillos, grön chilipeppar, vitlök, lök och koriander. Till skillnad från de europeiska och argentinska sorter, är mexikansk salsa verde generellt mycket kryddig. Denna sås används ofta för att lägga värme och smak till livsmedel såsom tamales, grillat kött och tacos. Det kan också användas som ett dopp.

För att förbereda grön sås av en sort, behöver en kock överväga säsongsbunden tillgång till färskvaror, men det breda utbudet och flexibilitet för de flesta recept gör det möjligt att ersätta ingredienser och experimentera när det behövs. De flesta traditionella recept kräver hugga eller malning örter för hand. Om traditionen är mindre viktig än hastighet, kan en matberedare eller mixer användas.

  • En mexikansk grön sås är ofta en ingrediens i tamales.
  • Kockar som är specialiserade på tysk mat tjänar ofta grön sås vid sidan potatis och kött.
  • Chimichurri sås är en populär grön sås i Argentina.
  • Sorrel bladen används ofta för att göra en tysk grön sås.
  • Dill används ofta i tyska gröna såser.
  • Salsa verde kan användas på enchilada och andra latin rätter.
  • Majonnäs är smaksatt med kryddor för att göra fransk grön sås.