Vad är en cystisk fibros Vest?

April 29

Cystisk fibros är en genetisk sjukdom som signifikant reducerar lungorna förmåga att utrymma slem. Villkoret leder till kroniska lunginfektioner och vävnadsskada, som så småningom visa sig ödesdigert. Framsteg inom luftvägs clearing tekniker (Apg) tillsammans med nya läkemedel har förbättrat slem-clearingkapacitet bland cystisk fibros sjuka, dock leder till en ökad medellivslängd för dem som drabbats av sjukdomen. Den cystisk fibros västen har blivit en populär ACT. När bärs av cystisk fibros sjuka varje dag, kan det eldrivna, vibrerande plagg uppmuntra rörlighet slem ur lungorna, vilket minskar infektion och lungskador.

Normalt spelar slem viktiga roll fånga och evakuera bakterier och andra främmande material från lungorna. I cystisk fibros sjuka, blir emellertid slem alltför tjock, och kan inte vara lätt att transporteras ut ur luftvägarna. Närvaron av denna tjocka, överdriven slem uppmuntrar infektion, och infektion i sin tur leder till produktion av ytterligare slem. Som ett resultat, de med cystisk fibros ansikte kroniska infektioner, andningssvårigheter och vävnadsskada, som så småningom visa sig dödliga.

En luftvägsclearingteknik (ACT) är en övning som uppmuntrar rörelse slem ur en cystisk fibros sjukes lungor. Vissa handlingar, såsom att trycka på ryggen eller avsiktlig hosta, är lätta att utföra och kräver ingen speciell utrustning. Andra, såsom cystisk fibros-vest, är mer "high-tech".

Den cystisk fibros västen är en mjuk, ärmlös plagg som är inlagda med luftfickor och ansluten till ett elnät. Det är slitet för en eller flera dagliga sessioner på cirka 20 till 40 minuter. Även i bruk, blåser upp västen och töms mycket snabbt, vilket gör att bärarens bröst att vibrera. Dessa vibrationer kan bryta upp slem avlagringar och flytta insättningar till huvudvägarna, varifrån de kan hostade eller huffed ut ur kroppen.

Många cystisk fibros vest Användarna tycker att enheten har ett antal fördelar. Speciellt vid användning i kombination med luftvägsöppnande mediciner, kan det avsevärt förbättra slem rörelse. Dessutom är västen ganska portabel och kan användas i hemmet när de utför vardagliga aktiviteter, såsom att titta på tv.

Kanske den främsta nackdelen med cystisk fibros västen är dess höga kostnad. I USA, till exempel, en av dessa västar kan prissättas på $ 15.000 $ (USD) eller ännu mer. Beroende på villkoren i sin politik sjukförsäkring, men denna kostnad kan vara delvis eller helt täckta.

  • Cystisk fibros är en genetisk sjukdom som orsakar kroppsliga sekret såsom slem och matsmältningsvätska vara klibbig och tjock.
  • Cystisk fibros karakteriseras av överdriven slem i lungorna.