Vilka är symtomen av spetälska?

May 23

Symtomen vid lepra kan variera beroende på om patienten lider av tuberculoid eller lepromatös spetälska. Båda typerna av spetälska allmänhet orsakas av bakterien Mycobacterium leprae, men tuberculoid spetälska anses ofta vara en mindre allvarlig form av sjukdomen. Båda formerna spetälska kan utveckla allvarliga komplikationer om den inte behandlas, och kan leda till permanent invaliditet. Initiala symtom på lepra inkluderar generellt hudutslag, som kan eller inte kan vara utbredd; smärta och svaghet i extremiteterna; och torrhet och förstyvning av huden. Mer allvarliga komplikationer, inklusive förlust av tår och fingrar, blindhet, nervskada och infertilitet, kan förekomma som sjukdomen fortskrider.

Antibiotika kan nu administreras för att behandla Hansens sjukdom, sjukdomen länge känt som spetälska. Vissa källor menar att spetälska är fortfarande ett allvarligt folkhälsoproblem, och att det kan finnas så många som två miljoner människor i världen i dag lider av de långsiktiga konsekvenserna av spetälska komplikationer. Tidig behandling rekommenderas generellt, eftersom behandlingen ofta inte kan vända skadan spetälska gör med kroppen.

Tidiga symtom på lepra inkluderar generellt ett utslag på huden. Lepromatös spetälska orsakar normalt den mest utbredda utslag, vilket kan visas på öronen, ansiktet, handleder, armbågar, skinkor och knän. Utslagen kan vara ojämn eller slät, blek, eller särskiljande. I fall av tuberculoid spetälska, är utslag i allmänhet mindre och lättare och visas i bara några fläckar på bål, händer och fötter. Många patienter upplever minskad beröring känsla i området ett spetälska utslag.

Som sjukdomen fortskrider, kan symtomen på spetälska bli allvarliga. Symtom på avancera tuberculoid spetälska innehåller ofta extrem smärta och svaghet i fötter och händer. Huden kan börja känna torr och hård. Siffror kan ramla av. Nervskada kan inträffa, ofta i nerver kring knä- och armbågsleder. Tuberculoid spetälska kan skada vävnaden i ögonen, till slut leder till synförlust och blindhet.

Lepromatös spetälska anses ofta vara allvarligare än tuberculoid spetälska. När sjukdomen avancerar, får ögonfransar och ögonbryn börjar falla ut. Huden i ansiktet kan bli tjockare. Lepromatös spetälska har ofta förödande effekter på ansiktsstrukturer. Det kan orsaka nästäppa och blödning, vilket leder till eventuell förlust av näsan själv.

Senare symptom på lepromatös spetälska kan skada fortplantningsorganen. Hos män kan symtom på lepra inkluderar gynekomasti, eller tillväxten av bröst, samt utveckling av ärrvävnad i testiklarna. Infertilitet kan resultera. Lymfkörtlar i armhålorna och ljumskarna kan bli svullen.

Med snabb behandling, många av de mer allvarliga symptom på spetälska kan förhindras. Nervskada, blindhet, infertilitet, och förlust av extremiteter allmänhet kan inte vändas, men behandling med antibiotika kan stoppa sjukdomsförloppet för att förhindra ytterligare försvagning.

  • Symtom av spetälska män kan inkludera gynekomasti.
  • Extrem smärta och svaghet i händerna är ett symptom på avancerad spetälska.