Undersöka hur EtherChannel Works

May 14

EtherChannel låter dig ta portar på en Cisco switch och kombinera dem för att ge dig en större uppgifter rör. På så sätt kan du dubbla, tredubbla, även fyrdubbla, mängden data du skickar mellan två enheter. EtherChannel erbjuder stora fördelar i hög bandbredd situationer där du behöver mer genomströmning.

Idag människor söker fortfarande det snabbaste sättet att genomföra interswitchlänkar. Efter släppet av Fast Ethernet (100 Mbps), kan du räkna med att ha några av dessa dyrare hamnar på din switch, så att du kan använda dem för interswitchlänkar. Samma sak hände efter priserna sjunkit på Fast Ethernet-portar, och 24-port och 48-portars Fast Ethernet switchar började bli vanligare.

Gigabit Ethernet kom runt som en dyrare offer och snarare än att få en switch med 24 eller 48 dyra gigabit-portar, kan du få en switch med två eller fyra Gigabit Ethernet-portar för att använda för interswitchlänkar. Samma process pågår med Gigabit Ethernet-switchar, som nu har tio Gigabit Ethernet-portar för att stödja interswitchlänkar.

Så länge det finns en snabbare men dyrare anslutningstyp, kommer du att se det som en metod för att koppla ihop växlar. Och när den tekniken blir billig, och tillverkarna använder det för alla sina switchportar, kommer det att finnas nya, snabbare och dyrare teknik frigöras och användas där de kan göra mest nytta.

Om du har 24 enheter som kör på 100 Mbps på en 24-portars switch, kan de kombinera och skicka upp till 2.400 Mbps (2,4 Gbps) - av en slump de alla behöver för att skicka sin maximala bandbredden till en annan dator på samma gång. Dessutom sammankoppling med andra växlar på en ödmjuk 100 Mbps orsakar en allvarlig underskott bandbredd (2.4 Gbps kontra 100 Mbps) när du försöker skicka data.

Om du lägger till en enda Gigabit Ethernet-port till växeln, har du fortfarande ett underskott bandbredd (2.4 Gbps kontra 1 Gbps) som är mindre allvarlig. Detta är ett underskott endast om alla 24 enheter skickar data med högsta hastighet, vilket inte kommer att inträffa normalt.

Ange EtherChannel, vilket gör att du kan ta flera portar på ett par växlar och koppla samman dem som en enda länk. Denna situation skiljer sig från STP, vilket gör att du kan ansluta flera portar men sedan blockerar trafiken på alla utan en port. Med EtherChannel, alla portar fungera som en enda kombinerad länk.

Därför, om du koppla samman två Gigabit Ethernet-portar, du får 2 Gbps av genomströmning, vilket är något lägre än den sammanlagda potentiella hastighet på 2,4 Gbps.

Växlar undvika kollisioner genom att ha en enda hotell på varje kollisionsdomän, vilket gör dataöverföringen på nästan trådhastighet.

För att visa en situation anslutning underskott, jag inrättat en Cisco 2960 switch (WS-C2960-48TT-L) med 48 Fast Ethernet (100 Mbps) portar och två 1 Gigabit Ethernet kopparportar samt en Cisco Catalyst 3750G switch ( Catalyst 3750G-24T) med tjugofyra 1 Gigabit Ethernet-portar. Under detta exempel kommer jag justera belastningen satte på switchen från klientdatorerna.

 • I följande figur, ser du ett nätverk med en enda klientdator strömmande data från en videoserver på en Gigabit Ethernet-switch. Att ha en klient på två dyra switchar är inte typiskt. När endast en klient strömmar data, mottager klientdatorn de data med en hastighet av 60 Mbps.

  Eftersom en enskild klientdator är på en oinskränkt nätverk kan du utläsa att 60 Mbps är den högsta hastighet med vilken ansökan kan ta emot data.

  Undersöka hur EtherChannel Works

 • Ett typiskt nätverk, med 24 klienter visas, allt strömmande video från servern. I denna situation, erhåller varje klient strömmade data vid cirka 33 Mbps (1000 Mbps upplänk multiplicerat med 80 procent [nätverks overhead] dividerat med 24 klienter).

  Detta är den snabbaste hastigheten med vilken kunder kan möjligen få uppgifterna. Med video streaming i långsammare än maximal hastighet, kan kunderna uppleva avbrott i sin videouppspelning.

  Undersöka hur EtherChannel Works

 • I följande figur är en två-port EtherChannel gruppen aktiverad mellan de två växlar, vilket fördubblar bandbredden tillgänglig på upplänken, vilket länkhastigheten upp till 2 Gbps. Med inter switch länk på 2 Gbps, överföringshastigheten för varje kund går upp till maximal hastighet på 60 Mbps per klient.

  För att stödja alla 48 klienter på den nivån, behöver du två gigabit-portar för att lägga till en EtherChannel grupp - inte möjligt på denna switch, men möjligt med en Cisco Catalyst 3750G switch, som har 48 gigabit-portar.

  Undersöka hur EtherChannel Works

Du är inte begränsad till att kombinera två portar. Du kan använda EtherChannel att få upp till åtta aktiva portar i en enda kanal grupp och upp till sex hamn grupper på en switch. Senare avsnitt i detta kapitel gå igenom processen att inrätta dessa EtherChannel länkar.

EtherChannel kommer med en kostnad. Kostnaden är förlusten av extra portar. Om du har två 48-port gigabit switchar, och du bestämmer du behöver en 8 Gbps interconnect, förlorar du åtta portar per switch, medan du kanske har budgeterat för endast en port per switch baserad på din port räknas för servrar, och så vidare. Nu dina tillgängliga enhetsportar gå från 94 värdanslutningar till 80 värdanslutningar.