Vad är en CPU Socket?

May 15

En computerâ € s centralenhet (CPU) är chip som utför merparten av beräkningarna för computerâ € s operativsystem och applikationer. CPU har en speciell fäste på moderkortet som kallas CPU-sockeln. Detta fäste passar endast en CPU; ingen annan datachip kommer att passa på den. Förutom att hålla processorn, den har ett lås för att hålla processorn på plats och en speciell utformning så att den kan säkra kylflänsen som kommer att gå på toppen av processorn.

En CPU socket kan hittas på de flesta vanliga skrivbordet och många serversystem. Bärbara datorer och vissa typer av serversystem får använda en annan typ av processor. Uttaget i sig är i allmänhet en kvadrat med enkelfärgad plast med ett hål i mitten, som en munk, och en spak på en sida. Denna plast är ofta en kräm eller vinröd färg, men färgen är ett val av tillverkaren snarare än en specifikation. Plasten har hundratals småhål i rader som helt täcker ytan.

Varje CPU socket är konstruerad för en specifik grupp av processorer. En socket kan ta en viss CPU klassificering eller grupp från en enda tillverkare. De exakta detaljerna om vilka uttag tar vilka processorer varierar beroende på ålder och tillverkare av sockeln och moderkort. De flesta uttag har en 4:57 siffrigt nummer tryckt på ena sidan av uttaget. Detta nummer tillåter användare att slå upp den exakta modellen och avgöra vilka typer av processorer CPU är tänkt att hålla.

En CPU socket används på ett mycket speciellt sätt. Användaren näven behöver höja spaken på sidan av sockeln; processorchipet placeras därefter på sockeln så att stiften på chipet droppe i tapphålen på sockeln. De flesta marker passar endast i en sockel ett sätt, medan andra har en line-up funktion. Detta säkerställer att användarna wonâ € t sätter CPU felaktigt. Hävarmen trycks sedan tillbaka ner i sitt ursprungliga läge. Denna spak åtgärd låser chip i stället, både förhindra den från att röra och säkerställa en god elektrisk anslutning.

Efter processorn är i, har CPU socket fortfarande utrymme för att hålla kylflänsen. Eftersom processorer gör så mycket värme, de har en specialiserad kylfläns och fläktsystem som sitter på toppen av dem. Kyldon har en konsol på två sidor. Kylflänsen är placerad ovanpå processorn och båda sidorna om konsolen hakas på CPU-sockeln. Klämman på sidan av konsolen trycks ned, ofta med ett specialverktyg eller skruvmejsel, tills kylfläns låses på plats. Vid denna punkt är de flesta CPU socklar helt täckt av komponenterna.

  • En dual core CPU monterad på ett moderkort.
  • En datormoderkort.
  • En funktion hos en CPU sockel är att säkra kylflänsen.
  • En central processorenhet (CPU).