Vilka är de olika typerna av Guttat Psoriasis behandling?

February 25

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som kännetecknas av fjällande fläckar. Guttat psoriasis är en typ av psoriasis som visas som små rosafärgade droppar på huden. Dropparna kan också ha en fjällande konsistens, men vågen är vanligtvis inte lika allvarlig som andra former av psoriasis. Det finns flera olika typer av guttat psoriasis behandling, inklusive antibiotika, ljusterapi, och hem behandlingsalternativ. En hudläkare kan hjälpa till att avgöra den bästa behandlingsalternativ beroende på hur allvarligt tillståndet.

Guttat psoriasis behandling för lindriga fall kan ofta utföras hemma med flera olika typer av topiska lösningar. Mjäll schampo och krämer som innehåller stenkolstjära kan lindra de skov. Utvärtes steroider kan användas för att hjälpa till med klåda, men de flesta over-the-counter steroid krämer innehåller alltför låg koncentration för att vara helt effektiva, så en starkare recept styrka kräm kan rekommenderas. Aktuella lösningar som innehåller D-vitamin och retinoider, som härrör från vitamin A, kan också användas som guttat psoriasis behandling i mild till måttlig fall.

I vissa fall kan guttat psoriasis utlösas av en streptokockinfektion, och antibiotika kan förskrivas. Läkare kan också beställa antibiotikabehandling hos patienter med en historia av psoriasis om de presenterar med en halsont. En halskultur utförs vanligtvis för att diagnostisera streptokockinfektion innan förskrivning av läkemedel. Starta antibiotika omedelbart hjälper till att förhindra smitta från att utlösa ett psoriasis uppblossande.

Ultraviolett ljus från solen eller artificiella källor är ofta fördelaktigt att behandla symptomen av psoriasis. Denna form av behandling, som kallas ljusterapi, ges vanligtvis som en kort kurs på grund av riskerna för ultraviolett strålning exponering. I resistenta fall av guttat psoriasis, kan läkarna kombinera en medicin som ökar Skina € s känslighet för solen med ljusterapi behandling. Medicineringen kan orsaka illamående och kräkningar, och patienterna instrueras att bära solglasögon för att skydda ögonen från ljuset i upp till 24 timmar efter behandlingen.

När en patient med guttat psoriasis lider också av återkommande STREP hals infektioner, kan läkare rekommendera operation för att avlägsna tonsillerna. Detta görs vanligtvis när patienten har återkommande STREP halsinfektioner under ett enda år, trots antibiotikabehandling. Medan guttat psoriasis behandling är sekundärt till behandling av återkommande infektioner, hjälper det minska skov.

Även guttat psoriasis är inte helt förebyggas, kan livsstilsförändringar och andra förebyggande åtgärder bidra till att minska frekvensen av skov. Patienter bör undvika att repa de drabbade områdena så mycket som möjligt och hålla huden återfuktad, särskilt efter bad eller dusch. Medan skållhett vatten kan tyckas att lindra obehag, kan det faktiskt förvärra skov, så coolt att värma vatten är bättre. En hudläkare kan hjälpa patienter avgöra vilka guttat psoriasis behandling som är bäst för dem baserat på hur allvarlig den uppblossande.

  • Patienter med guttat psoriasis kan också drabbas av återkommande STREP halsinfektioner.
  • Lokal behandling kan rekommenderas för fall av guttat psoriasis.
  • En hudläkare kan utforma en behandlingsplan för allvarliga fall av guttat psoriasis.
  • Antibiotika kan förskrivas för guttat psoriasis utlöses av infektioner.