Vad är Betain?

March 31

Betain är ett vitt begrepp i kemi som beskriver varje neutral kemisk förening med både en positivt laddad eller katjonisk funktionell grupp och en negativt laddad eller anjoniska funktionell grupp. Funktionella grupper är specifika grupper av atomer som ger molekylerna de är bundna till specifika kemiska egenskaper. I en betain, kan dessa funktionella grupper inte vara angränsande till varandra i den molekylära strukturen. Betainer har flera kost funktioner, och hjälper till att förebygga hjärt- och leversjukdomar.

Den katjoniska funktionella gruppen av en betain är vanligtvis en oniumjon. En oniumjon är en jon (atomen med en positiv eller negativ laddning) bildad genom tillsats av en proton till en neutral molekyl. Ammoniumjonen har formeln NH 4 +, och är en oniumjon. NH 3, ammoniak, är en neutral molekyl. Tillsatsen av en proton resultat i ammonium, sålunda ammonium är en oniumjon.

Termen betain ursprungligen myntades för att beskriva den specifika molekylen trimetylglycin. Trimetylglycin fick sitt namn efter dess upptäckt i sockerbetor, vetenskapligt kallas Beta vulgaris. Med den kemiska formeln (CH3) 3N + CH2 CO2H, är trimetylglycin en betain. Det har flera terapeutiska användningar, och ibland används som ett stöd för matsmältningen. Det kallas ofta glycinbetain att skilja den från den allmänna kategorin betainer.

Vanligtvis betainer är zwitterjoner. En zwitterjonen är en kemisk förening som har formella positiva och negativa laddningar på olika atomer men är, över allt, neutralt. I föreningar såsom dessa, de katjoniska och anjoniska funktionella grupper mot varandra och tar ut varandra. Medan olika ändar av föreningen har distinkta och olika avgifter, är det totala resultatet en helt neutral förening.

I många biologiska system, betainer fungerar som osmolyter, ämnen som påverkar osmos. Betainer produceras vanligtvis eller syntetiseras av celler, och de tjänar till att skydda mot de olika cellulära påkänningar associerade med osmos. De skyddande åtgärder betainer fungerar främst för att förhindra cellulär uttorkning.

Allt fler forskare erkänner betydelsen av betainer som metyl givare. Metyl-molekyler är viktiga hjälpmedel för många biologiska och kemiska processer i kroppen. Betainer genom att donera metyl till kroppsliga processer, stödleverfunktion, cellreproduktion, och flera andra viktiga processer i hela kroppen. De är också tros vara effektiva i att förebygga hjärt och leversjukdom, och kan hittas i betor, broccoli, korn, skaldjur, och spenat. Betain tillskott är också produceras från sockerbetor och finns i en mängd olika former.

  • Sockerbetor är en källa av betain, som har många dietary fördelar.
  • Betain är finns i spenat och flera andra livsmedel.
  • Sjukdomar i den mänskliga levern kan förhindras med betainer.