Vilka är de främsta orsakerna till uretär Skador?

October 9

Skador på de urinledare, eller rören som förbinder njurarna till urinblåsan, är ganska ovanligt eftersom strukturerna är väl skyddad inuti kroppen, men det finns vissa situationer som kan skada dem. Förmodligen den vanligaste är när oavsiktliga uretär skador uppstår under kirurgiska procedurer inom buken, såsom kolorektal kirurgi eller hysterektomi. De kan också vara resultatet av buktrauma, särskilt med sår som gevärsskott eller nedstickningar som tränger internt. Njursten passerar genom urinledarna kan också skada dem, liksom vissa andra sjukdomar som fibros och cancer.

Den vanligaste orsaken till människor att ha uretär skador är när kirurgi på närliggande vävnader skadar dem. Gynekologiska ingrepp, särskilt hysterektomi, ofta att skylla. Kolorektalcancer och vaskulära operationer i buken kan också leda till oavsiktlig uretär skador. De kan också vara resultatet av förfaranden görs på urologiska systemet, såsom endoskopiska operationer som involverar införande av instrument i urinledaren själv, liksom kirurgiskt avlägsnande av tumörer och ibland strålbehandlingar.

En annan potentiell orsak till uretär skador är extern trauma. Medan det är möjligt för ett trubbigt trauma på buken, såsom ett slag eller faller till skada urinledarna, är det ganska osannolikt. Långt oftare, är orsaken till uretär skada en skada som tränger bukhålan och orsakar en perforation eller punktering av de strukturer, till exempel en kniv sår eller skott.

Njurar stenar kan också vara en källa till uretär skador. Eftersom dessa stenar passera från njurarna till urinledarna, kan de fastna i passagerna och blockera flödet av urin, som har potential att skada båda strukturerna. De hårda stenar kan också orsaka blåmärken eller inflammation när de passerar genom rören. Dessutom, om ett endoskopiskt förfarande krävs för att hjälpa till att ta bort stenen eller placera en stent för att underlätta urindränage, är risken för skador ännu större.

Uretär skador kan också uppstå på grund av sjukdom. Retroperitoneal fibros kan orsaka en ansamling av vävnad i buken som då kan sätta press på urinledarna. Cancertumörer inom bukhålan kan också trycka på dem. Detta kan bli särskilt problematiskt för urinledarna om cancern sprider sig till de närliggande lymfkörtlar. Förutom eventuella problem som orsakas av själva cancern, de behandlingar för cancer - kirurgi, strålning och kemoterapi - kan leda till ytterligare uretär skada.

  • Njurar stenar kan orsaka uretär skador.
  • Fluid från njur rinner ut i urinledaren.