Vad är Braai?

November 17

Braai är den sydafrikanska ordet för grill, plural braaie, och hänvisar till en måltid tillagad över öppen eld, oftast utomhus. Ursprungligen var det kommer från ett Afrikaans ord, braaivleis, som betyder grillat kött, men det är nu ett allmänt använt begrepp i Sydafrika. Den braai är en sydafrikansk institution som omfattar inte bara tillagningen av köttet på ett galler över glödande kol men innehåller en social aspekt på den också - tid runt braai med familj och vänner är en del av den integrerade sydafrikanska arv.

Som med alla traditionella mat, skiljer tillagningsmetoden från kock att laga mat, från det att branden vad tillagas och hur det tillagas. Livsmedel varierar från enkla, vardagliga rätter till gourmet delikatesser. Traditionellt har braaie begränsades främst kött - lamm, nöt och kyckling, men skaldjur, bröd och grönsaker kan också tillagas över lågorna.

En regelbunden sydafrikanska braai innefattar vanligen tillagningen av boerewors, som är traditionella tjock korv och kött såsom biff eller sosaties, en typ av kebab. Kycklingbitar kan även braaied, ofta med en marinad. Traditionella rätter serveras på en braai som ackompanjemang kan inkludera stywe pap som är en hård majsmjöl gröt, ofta tillagas i en svart kruka över elden och serveras med en tomat och lök relish, och sallader.

En skaldjurs braai kan inkludera fisk, ofta insvept i aluminiumfolie för att förhindra att den faller genom gallret, räkor eller kräftor. Återigen, är hela processen, från att göra eld på matlagning och äta ses som ett socialt tillfälle. En braai involverar hela familjen och vänner och oftast sker under många timmar.

När köttet har tillagats, är måltiden ofta äts utanför, runt elden. På grund av den allmänt bra klimat i Sydafrika så är möjligt, ofta under hela året, men särskilt på sommaren. Vissa eldsjälar har inomhus braais inbyggda i sina hem för regniga eller kalla dagar.

Varje år den 24 september, Sydafrika firar sina olika kulturer och den enande effekt braai med en nationell helgdag. Riksantikvariedagen är en årlig helgdag i Sydafrika, som hålls varje år den 24 september för att fira de olika kulturerna som bor i landet. En övergång görs för att göra detta till National Braai Dagen som, i alla kulturer i Sydafrika, matlagning över öppen eld medan samlas med nära och kära delas. I Zulu, en annan av Sydafrikas elva officiella språk, är en braai kallas Chisa Nyama. Varje år människor i hela landet samlas på denna dag och braai att fira sitt arv.

  • Braai är den sydafrikanska ordet för grill.