Vad är glaslösa glasögon?

September 28

Bortsett från att vara en självmotsägelse, glaslösa glasögon är glasögon som inte har någon lins. Glaslösa glasögon var en kortlivad trend 1965 i USA. De bärs av unga människor som sätt att göra narr av vuxna, bland vilka det var populärt att bära glasögon med mycket tjocka fälgar. Dessa tjocka-kantad glasögon var ofta kallad "Clark Kent" glasögon i hänvisning till Superman komisk karaktär. Som ett sätt att hån ades de tjocka bågar bäras utan glaset, förmodligen eftersom bäraren inte faktiskt behöver glasögon.

Även om olika ramar glasögon brukar följa modetrender, kan glaslösa glasögon ses som en trend alla sina egna. Mode aspekten här skulle ligga i det faktum att glaslösa glasögon, som har inget objektiv, är inget annat än ett tillbehör. Utan glaslins, glasögon erbjuder inget stöd till den svaga ögat, och inte heller skydd mot solen eller vinden. De är därför bara ett objekt som används för att skapa ett visst utseende. Glaslösa glasögon tros ha setts för första gången i Kalifornien, 1965.

Glaslösa glasögon, tillsammans med andra överflödiga stil tillbehör, snabbt förlorade popularitet i senare 1960-talet. Detta kan ha berott på den mycket politiska klimatet bland ungdomar på den tiden, som vände till mode stilar som höll någon form av politisk eller social betydelse, såsom kärlek pärlor, fredstecken, eller bilder av beundrade sociala siffror på kläderna.

Glaslösa glasögon var sällan ses efter 1960-talet, som bär glasögon gick alltmer omodernt. Kontaktlinser, uppfann över ett decennium innan 1947, började ersätta användningen av glasögon. Kontaktlinser fortsätter att vara populär bland dem som ogillar utseendet på glasögon ramar i ansiktet.

Glaslösa glasögon är inte den enda typ av glasögon som erbjuder ingen vision stöd eller skydd för ögonen. Till exempel, några glas har linser som är receptfria. Det innebär att de inte förändrar synen på den person som bär dem. Dessa typer av glasögon kan vara klar eller färgad. Färgade glasögon är helt enkelt glasögon med linser som är tonade som en nyhet. Färgade glas är annorlunda, kanske, än solglasögon. Solglasögon har linser som är polariserade, blockera UV-strålar eller tonade i en tillräckligt mörk färg för att blockera ut solens strålar och lindra irriterade ögon när solen är mycket ljus.

Det finns också glas som erbjuder bara UV-skydd. Linserna av dessa glasögon är oftast tydliga, och ändrar inte synen. Kanske motsatsen till glaslösa glasögon är de glasögon som erbjuder nästan allt en glasögon bärare kan önska. Till exempel, linserna i vissa glasögon erbjuder UV-skydd, polarisation, recept och även toning.

  • Solglasögon blockerar ljusstrålar och ger UV-skydd, men inte ändra en persons vision.