Frankrikes Chablis District

October 7

Chablis är en liten stad i centrala Frankrike Chablis distrikt, ungefär två timmars bilfärd sydost om Paris. Den Chablis distrikt producerar vita viner bara, 100 procent Chardonnay.

Den Chablis (uttalas shah BLEE) distrikt är 70 miles away från resten av Bourgogne, och ändå är det fortfarande en del av Burgund - tack till hertigen av Bourgogne, som annekterade området i det 15th århundradet.

Jorden och klimatet i Chablis

Chablis har ett klimat och jordmån skiljer sig från resten av Bourgogne, men den har en druvsort gemensamt med de övriga distrikten: Chardonnay. Chablis klimat är generellt coolt, liknande den för regionen Champagne till dess nord. Vädret har en stark inverkan på viner från Chablis:

  • Vingårdarna är benägna att vårfrost; när en frost är allvarlig, kan det slå ut hälften av grödan.
  • Alltför sval eller regniga året avkastning magert, ungiving viner som är för hög i surhet.
  • År som är för varmt producerar okaraktäristiskt fyllig, rik, mogna viner som är för låg i surhet.

Chablis är ett distrikt som du måste betala särskilt stor uppmärksamhet åt årgångar. I en bra årgång, dock kan Chablis vara magiskt: blek halm i färg med inslag av grönt, svarvning ljus guld med åldern; snustorrt och medelfylligt, med livlig syrlighet som gör vinet utmärkt med skaldjur; koncentrerad delikat, mine aromer och en appley smak som dröjer sig kvar långt efter att du sväljer.

Marken i Chablis området, som utan tvekan bidrar till vinets mine kvaliteter, har massor av kalksten och kalkhaltig lera; denna jord innehåller fragment av miljarder av fossiliserade ostronskal, deponerade vid havet som en gång täckt Chablis.

Chablis appellationer

Chablis har en distinkt annorlunda appellation systemet från resten av Bourgogne. Vinerna från Chablis distriktet delas in i fyra separata appellationer. Från minst prestige till mest prestigefyllda, de är:

  • Petit Chablis
  • Chablis
  • Chablis Premier Cru
  • Chablis Grand Cru

Den Petit Chablis zonen, som producerar mindre än 10 procent av Chablis, är längst bort från staden Chablis, i minst intressanta delen av området, mark-wise. Vinet från denna zon är ganska forget, och mycket lite exporteras till USA

De flesta Chablis viner falla i "Chablis" appel; ibland vin människor hänvisar till dessa viner som "Chablis AC" (för appellation contrôlée), för att skilja dem från Chablis Grand Cru eller Chablis Premier Cru. Dessa grundläggande Chablis viner kan vara ganska anständigt i bra årgångar, och de detaljhandeln i $ 16 till $ 24 prisklass. Drick Chablis AC viner inom fem eller sex års årgång.

Chablis är ett vin där det lönar sig att uppgradera, dock. Grand Cru och Premier Cru Chablis är klart bättre viner än de grundläggande Chablis AC viner, och är värt de extra pengarna.