Vad är Ammons?

May 19

Ammons var en viktig grupp av marina blötdjur som var talrika i jordens oceaner 360 miljoner år, från cirka 425 miljoner år sedan, under den silur perioden till 65,5 miljoner år sedan, när de dog ut tillsammans med dinosaurierna och många andra klader .

Ammons var bläckfisk, närmast anknytning till levande bläckfisk, bläckfisk och bläckfisk, även om alla deras närmaste släktingar är utdöda. De bodde i en distinkt spiral skal, som de kan fylla med gas och använda för att flyta på en önskad nivå i vattnet. Några ammonites haft icke-spiral skal, inklusive komplexa twirling mönster. Ammons fick sitt namn av Plinius den äldre, som kallade dem "horn Ammons" efter den egyptiska guden som ofta avbildas med horn en bagge.

Vid tiden de utvecklats, skulle ammonites ha varit en av de mest intelligenta arterna på planeten, tillsammans med andra avancerade blötdjur. De hade stora ögon som används för att lokalisera byten och tentakler för att fånga den med. Vissa ammonites var goda simmare, med hydrodynamiska skal, andra förmodligen bara flöt runt och var botten matare. Rekonstruera ammonite livet läget är svårt eftersom de inte har några levande nära släktingar, men mycket har lärt sig genom att skapa modeller av sina skal och experimentera med dem i vattentankar.

Ammonitiska fossil är mycket vanliga eftersom deras fritt flytande livsläge innebar de ofta levde bland mycket syrefattigt havsbotten, så när de dog och sjönk, det fanns få organismer att försämra resterna. Cement skulle samlas runt skalet i en struktur som kallas en konkretion, som bevarade det längre och förhindrade försämring. Idag kan dessa konkretioner hittas på land som runda knölar. Breaking dem öppna med en pick kan avslöja en fossil inuti.

Vissa ammonitiska fossil bevarades så väl att en inre skimrande beläggning, som täckte det inre lagret av djurets Skal under livet, bevaras. När polerade, vissa av dessa fossil blir gem-kvalitet, ett mineral som har kallats Ammolit. Ammolit kommersiellt bryts i små mängder i Kanada och användas för smycken. Det är en av ett fåtal biogena ädelstenar, tillsammans med bärnsten och pärla.

  • Ammoniterna är närmast besläktad med ström-dagars bläckfisk.
  • Även ammonites och djur som är nära relaterade till dem alla är utdöda, deras kroppsform var liknande den moderna bläckfisk.