Vad är en Rattleback?

May 24

En rattleback, även känd som en wobblestone eller en celt, är en typ av topp som har en föredragen riktning för att snurra i. Denna riktning varierar beroende på den speciella rattleback och kan antingen vara medurs eller moturs. Om spunnet i unpreferred riktning, kommer den övre stopp och börja snurra i den föredragna riktningen. Rattlebacks är en gammal leksaker som har fascinerat människor i tusentals år främst på grund av dess uppenbara trots mot fysikens lagar.

En rattleback är semi-ellipsoid form - platt på toppen och böjda på botten, och betydligt längre än den är bred. Forntida rattlebacks var oftast gjorda av sten, men idag kan göras på nästan alla hårda material, inklusive plast, trä och glas. Man kan även vara gjorda av en lindad tuggummi. Den rattleback fungerar på grund av någon form av asymmetri, antingen i själva basen eller i form av asymmetriska vikter knutna till toppen av basen. Denna asymmetri förorsakar rattleback att bli instabil när spunna i en riktning.

Oavsett riktning en rattleback spinns - oavsett om det är "rätt" riktning eller "fel" en - det ska snurra i en bit av en instabil sätt. När spunnet i unpreferred riktning, det ska vingla sakta ner och börja snurra i önskad riktning; men även när det snurrar i önskad riktning, det ska snurra bra ett tag, vingla och sluta snurra. En trä eller sten rattleback normalt sakta ner på grund av friktion innan han blev instabil i den föredragna spinn riktningen. En glas rattleback kan dock byta spin riktningar några gånger innan den saktar ner.

Rattlebacks verkar mystiskt eftersom folk förväntar sig något spinning i en riktning för att fortsätta snurra i samma riktning tills någon kraft ingriper för att stoppa det. Av denna anledning har rattlebacks ibland betraktats naturliga och används som ett medel för spådom. Många fysik artiklar har publicerats i ämnet av rattleback, och de flesta människor idag inser att det är helt enkelt en leksak och att dess till synes avvikande rörelser har en rationell förklaring. Ändå rattlebacks fortsätter att roa många med sin överrask mitten spin återföring av rörelse.