Vad är Videovykort Pipelines?

May 16

Videokortrörledningarna är en del av den inre strukturen av en grafisk bearbetningsenhet (GPU). Grafikprocessorn är grafikkortet motsvarighet till ett moderkort dator enhet (CPU). Antalet rörledningar inbyggda i GPU dikterar delvis hur snabbt grafikkort kan bearbeta data till skärmen.

Medan antalet rörledningar är inte viktigt för ordbehandling, kalkylblad eller andra textbaserade uppgifter, det framträdande när det kommer till grafik. Titta på DVD på en dator, strömmande video och spel alla kräver intensiv behandling, eller snabb skärm-fyllning. I sådana fall, antalet grafikkorts rörledningar bidrar till att göra skillnaden mellan en flammande erfarenhet och en dålig.

Pipelines låta grafikkortet för att bearbeta pixeldata i tandem längs parallella linjer. En grov analogi kan vara att en bredbandsanslutning med massor av fastigheter för mer än en frekvens eller "lane" att bära data. Ju mer fastigheter, de flera data körfält är möjliga. På samma sätt, desto fler pipelines på ett grafikkort, desto mer data kan behandlas parallellt, vilket leder till en snabbare skärm-fyllning.

Till exempel, om ett grafikkort har åtta pipelines, och en annan har 16, allt annat lika, kommer kortet med 16 pipelines vara dubbelt så snabbt. Detta gör för jämnare rörelser i både filmer och spel, och en mer realistisk tredimensionell upplevelse.

En annan funktion att överväga utöver rörledningar är minnesbussen. De flesta korten idag har antingen 128-bitars eller 256-bitars bussar. Ombord minnet kan vara en av flera typer: till exempel, är DDR2 långsammare än DDR3, medan DDR4 är ännu snabbare. Slutligen finns det GPU klockfrekvens. Precis som en CPU, kan en GPU har en långsam eller snabb klockfrekvens. De populäraste chipset tillverkas av nVidia som GeForce-serien och med Array Technologies Incorporated (ATI) som Radeon-serien.

Med alla dessa faktorer i beaktande, kommer en anständig grafikkort ha en kombination av funktioner som samverkar för goda prestationer. Den nVidia-baserade GeForce 6800GT serien var spelkortet i valet för nästan två år efter dess release under fjärde kvartalet 2004. En 256-bitars buss med 16 pipelines, 256 megabyte (MB) DDR3-minne och en klockfrekvens på 350 -450 megahertz (MHz) gav det en bandbredd hastighet av 32-35 gigabyte per sekund (GB / ps).

Ju mer blygsamt prissatta och nyare GeForce 7600GT-serien har en långsammare 128-bit buss och bara 12 pipelines, men kompenserar med en snabbare klockfrekvens, matchande prestanda 6800GT på många riktmärken. Den 7600GT serien stöder nyare teknik, inklusive Microsoft Vista operativsystem och rankas som en solid mid-level-kort. ATI motsvarigheten är Radeon X1650XT.

Från och med hösten 2006, banbrytande spelkorten har inte en, utan två grafikprocessorer. Detta fördubblar rörledningar, bussen och minne, levererar bandbredd drygt 76 gigabyte per sekund. Priset på dessa kort, dock sannolikt avskräcka någon, men de mest hängivna spelare.

När du handlar för ett grafikkort, jämföra specifikationer. Den dyraste kortet i sin klass är inte alltid det bästa valet. Antal rörledningar, minnesbuss, typ av minne och klockfrekvens är varje viktigt; och vara säker på att kortet stödjer de senaste grafiska mjukvarumotorer. För att spara pengar, håll utkik efter rabatter och rabattkuponger. Online kundrecensioner är också användbara.

  • Ett grafikkort.