Vad är en politisk fråga?

November 2

I USA federala systemet, är makten fördelas mellan verkställande, lagstiftande och dömande makten, som ett sätt att skapa ett balanserat regering genom maktfördelning. Den verkställande makten, till exempel, kan lägga in veto den lagstiftande makten, men den lagstiftande grenen kan också fungera som en kontroll av den verkställande makten genom att välta ett veto. En av de kontroller på kraften i den rättsliga grenen är en lära om icke-inblandning i vad som är känt som en politisk fråga. Namnge ett fall en politisk fråga innebär att domstolen inte kommer att avgöra tvisten, eftersom det är tänkt att utarbetas genom politisk snarare än rättslig betyder.

Begreppet den politiska frågan går tillbaka till början av 19-talet, när USA: s högsta domstol har just börjat att ta ställning i den nyskapade federala regeringen. Termen användes först av överdomare John Marshall i 1803 fall Marbury v. Madison, då han föreslog att rollen av domstolen var att fatta beslut om individuella rättigheter och grundlagsenliga, och inte på åtgärder av regeringen som omfattas av en annan form av översyn. Denna doktrin utvidgades 1849 av överdomare Roger Taney, som uppgav mer tydligt att frågor med en politisk botemedel är att vara föremål för denna form av åtgärd, snarare än ett Högsta domstolens beslut.

Den politiska frågan doktrin är en självpåtagen regel om högsta domstolen, snarare än de flesta av de lagstiftande fastställda maktfördelning som styr åtgärder mellan de andra grenar av den federala regeringen. I allmänhet är det ses som ett sätt att begränsa kraften i rättsliga grenen av regeringen genom att ge den jurisdiktion över endast icke-politiska frågor. Förvirring uppstår ofta, men när det kommer till exakt vad kvalificerar som en politisk fråga, och vad som inte.

I de flesta fall har Högsta domstolen avböjt att uttala sig om frågor om utrikespolitik och militära frågor genom regeln om den politiska frågan doktrinen. Utöver detta har dock användningen av den politiska frågan doktrinen blivit ganska skumma. I Watergate-affären som lett avgång president Nixon, övergav domstolen sin tidigare doktrin i dom att presidenten inte kunde trotsa kongress- stämningar för att lämna över bevismaterial. Enligt tidigare tolkning av en politisk fråga, skulle Högsta domstolen har inte haft någon jurisdiktion över de åtgärder av ordförande, som den verkställande makten är föremål för sina egna regler.

Jurister förtvivlan ofta att det enda sättet att definiera en politisk fråga är genom oändliga specifikation: endast på en bedömning från fall till fall är den term specifikt uppräknade. Eftersom karaktären av domstolen förändras med medlem omsättning, kan domstolen också välja att ignorera prejudikat, vilket leder till en bogserbåt-of-war genom tiden som domstolen väljer att ställa prejudikat, skapa undantag, och vända tidigare positioner. Vid sitt hjärta, är en politisk fråga dom tänkt att skapa en kontroll på strömmen av rättsväsendet grenen, men många frågor om detta självpåtagna regeln är för föremål för de föränderliga nycker domstolen.

  • Termen "politisk fråga" användes först av Högsta domstolen Överdomare John Marshall.