Vad är en Gorgon?

September 28

Den Gorgon är en skräckinjagande, kvinnlig mytiska odjuret, oftast förknippas med den grekiska mytologin. I myten har gorgon ormar för hår och hennes blick kan förvandla en människa till sten. Grekiska och romerska fascination med gorgon har många olika typer av varelsen avbildad på sköldar, mynt, smycken och annan konst. I Homeros Iliaden, skildrar Agamemnons sköld för gorgon, framkalla skräck i alla sina motståndare under det trojanska kriget.

Det finns flera myter specifikt centrerad på gorgon Medusa, ofta tros vara en skapelse av jorden gudinnan Gaia. I Ovidius Metamorfoser, Medusa var en gång en vacker kvinna med avundsvärda gyllene hår. I själva verket var hennes hår så vacker att gudinnan Athena blev svartsjuk och ändrade hennes vackra låses ormar. Från Ovid uppstår konceptet att gorgon är vacker liksom hemsk, och ingen kan överleva en sådan blick. Medusa ibland framställs som syster till två andra Gorgonerna, Stheno och Euryale. Oftast är Medusa den igenkännliga gorgon i vanliga myter.

Enligt de flesta myter, Medusa möter hennes död genom Perseus, som är i stånd att dräpa henne genom att titta på bara hennes spegelbild i sin sköld. I vissa konton stängs fallna blod Medusa in Pegasus, den flygande hästen ofta förknippas med Perseus. Med andra tell, har Pegasus en bror Chrysaors, skapas när Perseus dödar Medusa. Till skillnad från Pegasus är Chrysaors människa. Båda sägs vara barn Medusa och Poseidon. Andra berättande tyder Perseus använder Gorgon huvud för att blidka en av Titans skickas av Poseidon.

Den gorgon, men allmänt trott grekiskt ursprung, har motsvarigheter i Keltisk mytologi. I samtliga fall är hon oftast anses vara en mindre gudom, och hennes ansikte avvärjer onda. Hon är bland leden av många kvinnliga monster som återkommer i många mytologiska berättande av hjältens resa.

Enligt Jungiansk litterär analys, och Joseph Campbell arbete, dessa arga gudinnor eller monster, även kallad "loathly damer," är representationer av misslyckande för hjälten att känna igen och uppskatta sin egen anima, även kallade sin feminina halvan. Hjältar som avfärdar verkliga kvinnor, och deras egna feminina sidor såra vanligtvis anima till en sådan grad att hon stiger upp i våldsamma formen insistera vid igenkänning, och ofta ingriper i fysisk strid med hjälten.

I verkliga livet, liknar detta en person som inte erkänna en aspekt av hans personlighet. Underlåtenhet att förstå och integrera unlikable aspekter av personligheten innebär ofta att de skuggar oss tills vi handskas med dem. Gorgon, och varelser som henne, blir föremål för mardrömmar eftersom de är de saker vi vägrar att erkänna om oss själva, och så länge de förblir okända, de fruktade. Plus, dessa oredovisade delar är sannolikt att dyka upp när vi skulle minst vilja att ta itu med dem.

Andra tolkningar av skräckinjagande kvinnliga gudomar tyder på att så mamman gudinnan ersattes i många delar av manliga gudar, berättelser uppstod att föreslå henne vrede. Det kan också tjäna syftet att erövra stammar att kasta modergudinna siffror i en ond ljus för att hävda den främste av den manliga guden av ett erövrande stam. Denna förklaring kan redogöra för dikotomin mellan de fega natur djur såsom gorgon, och de många befogenheter och "goda sidor" som tillskrivs dem. Sprida rykten om gamla mamma gudinna siffror inte helt minska deras betydelse.

  • Medusa, dödad av Perseus, var en gorgon.