Vad är Alice i Underlandet?

January 26

Alice i Underlandet är alternativet titeln vanligen används för barnens arbete av litteratur, Alice i Underlandet, som skrevs av en engelsk matematiker, pastor Charles Lutwidge Dodgson under pseudonymen Lewis Carroll, och publicerades 1865. Boken berättar berättelsen om en ung flickas äventyr i en fantasivärld och hennes möten med olika konstiga tecken. Alice i Underlandet var mycket populär, och Carroll skrev flera uppföljare till arbetet. Boken har också inspirerat flera filmer, pjäser, och även ett dataspel.

Historien om Alice i Underlandet kom till på grund av Dodgson vänskap med tre unga flickor, systrar Lorina, Alice, och Edith Liddell. Under en roddtur uppför Themsen med de tre flickor och en kollega pastor, Dodgson höll flickorna med en berättelse om en flicka som heter Alice och hennes spännande äventyr. Alice Liddell älskade berättelsen så mycket att hon bad Dodgson att transkribera det, vilket han gjorde och presenteras för henne som en gåva. Vid en väns förslag beslutade Dodgson att publicera Alice i Underlandet som en roman. Boken blev en omedelbar bestseller, och lockade fans som den berömda författaren Oscar Wilde, som bara var ett barn vid tidpunkten för bokens release.

I Alice i Underlandet, är en engelsk tjej som har en vanlig dag tills hon kommer över en talande vit kanin. Hon följer kaninen ner hans hål, vilket leder henne in i en helt ny dimension. I fantasivärld som kallas "Wonderland", Alice möter en talande Cheshire Cat, en Mad Hatter, ett barn som förvandlas till en gris, tvillingarna Tweedledee och Tweedledum, och en mängd andra excentriska karaktärer. I slutet av hennes fantastiska resa, är det visat att Alice bara har drömt, och hon återvänder till den verkliga världen. Alice i Underlandet är känd för sin smarta ordlekar och gåtor, och sägs ofta att fungera som en coming- of-age liknelse.

Historien om Alice i Underlandet nämns ofta som en av de största barns berättelser genom tiderna i västerländsk litteratur. Alice i Underlandet har inspirerat ett stort efter hela världen. Förutom de många filmer, lekar, TV-program och andra kulturella rörelser baserade på historien, det finns en stor marknad för Alice i underland samlarobjekt, såsom första upplagan Alice i Underlandet böcker och många leksaker baserade på karaktärer från romanen och dess uppföljare. Det finns flera Alice i Underlandet -tema butiker i USA och England, och över 2500 Alice in Wonderland artiklar är ofta tillgängliga via online-auktioner.

  • Johnny Depp spelade Mad Hatter i en nyligen filmatisering av Alice i Underlandet.
  • Alice i Underlandet syndrom orsakar bisarra sensoriska upplevelser för sina drabbade.