Vem är Ralph Bunche?

October 7

Ralph Bunche var en amerikansk statsvetare och diplomat känd för sin medling mellan israeler och palestinier på 1940-talet. Han var ansvarig för ett vapenstillestånd överenskommelse mellan de två grupperna och blev den första afrikansk amerikan som tilldelas Nobels fredspris som följd. Ralph Bunche delades också Medal of Freedom, en av de två högsta civila utmärkelser i USA, från president Lyndon Johnson 1971.

Ralph Bunche föddes i Detroit, Michigan den 7 augusti 1904 som son till en barberare och en amatör musiker. Vid tio års ålder flyttade han med sin familj till Albuquerque, New Mexico i hopp om att förbättra sina föräldrars sviktande hälsa. Tyvärr, de båda dog inom några år, och den föräldralösa Ralph Bunche flyttade till Los Angeles, Kalifornien, där han bodde med sin mormor, vid en ålder av 13.

Ralph Bunche deltog Jefferson High School i Los Angeles, där han stod ut för sin spetskompetens inom akademiker och debatt. Bunche utexaminerades som valedictorian, men bommades från Los Angeles stipendium ära samhället på grund av sin ras. Han fortsatte sin akademiska karriär vid University of California, Los Angeles (UCLA), som han tjänade en partiell stipendium. Han arbetade också under hela sin college karriär för att komplettera sin stipendium.

Vid UCLA, Ralph Bunche fortsatte att skilja sig i olika områden. Han var en modell student som utmärkte sig i debatten, studentpolitiken, och friidrott, och han tog examen som valedictorian gång, med den högsta latinska ära, summa cum laude. Ralph Bunche fortsatte med att förtjäna sin magisterexamen i statsvetenskap vid Harvard University, betalar sin undervisning med ett universitet stipendium och en gåva från en Los Angeles svarta kvinnoorganisation som etablerat en stipendiefond i hans namn. När du fyller hans doktorsexamen vid Harvard, arbetade Ralph Bunche som professor vid övervägande svart Howard University i Washington, DC, där han etablerade statsvetenskap avdelningen.

Efter att ha avslutat sin Ph.D. 1934, talade Ralph Bunche ut mot rasism och segregation, grundade National Negro kongressen 1936. Han fortsatte också sin studie genom fältforskning i Afrika och publicerat broschyrer om politiska rasrelationer i USA och världen i stort.

Ralph Bunche började arbeta för USA: s regering under andra världskriget, först i Office of Strategic Services, föregångaren till CIA, och senare för utrikesdepartementet. Ralph Bunche blev en av ledarna för Institute of Pacific Relations (IPR) tillsammans med Alger Hiss. År 1945 var Ralph Bunche inblandad i planeringen av FN och att utarbeta sin stadga och skapa den internationella deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Ralph Bunche arbete i Palestina började 1947 och kulminerade i undertecknandet av vapenstilleståndet avtalen 1949. Ett år senare tilldelades han Nobels fredspris för sina insatser i området. Bunche fortsatt att arbeta för fred i flyktiga regioner, och 1968 blev han den statssekreteraren general FN.

Ralph Bunche dog 1971, men hans arv av fred och medborgerliga rättigheter varar. Ralph Bunche har gett sitt namn till ett klassrum byggnad vid UCLA, den äldsta federala regeringen bibliotek i USA, och en park i New York City.

  • Ralph Bunche studerade statsvetenskap vid Harvard.