Vad är Milanobörsen?

October 1

Milanobörsen är den primära börsen i Italien. Det är hem för många av landets största företag, med mer än 300 företag totalt. Utbytet grundades 1808 av en vice kungligt dekret, och förblev en offentlig institution fram till 1998. År 2007 skapade det privata företaget att köra utbytet, Borsa Italiana SpA, köptes av London Stock Exchange Group och är nu en av ett antal privatägda nationella börser som ägs av bolaget.

I början av 1800-talet, den rike Italien var en del av den napoleonska imperiet, så landet självt kördes av en utsedd ledare känd som en vicekung. Eugène de Beauharnais, vicekung i Italien 1808, undertecknat två dekret som året för upprättandet av ett råvarubörsen i staden Milano. Utbytet var att fungera som en central plats för handel med stats räkningar och andra finansiella produkter. Detta var en aktivitet som tidigare hade skett på ett slumpartat sätt, i olika marknadsplatser i hela landet.

Milanobörsen fortsatte som ett offentligt ägda och drivna institution för 190 år. Under den tiden, genom krig, oroligheter och radiella omstrukturering regeringen, fortsatte den att växa, driven av branscher, från silke till flyget till telekommunikation. Från 1970-talet och framåt, framgång Milanobörsen katalyseras stadens utveckling i mitten av italienska finans och blåst dess ökande internationella framträdande som finansplats.

I slutet av 20-talet, som kulmen på en rad svepande ekonomiska och finansiella reformer av den italienska regeringen, var Milanobörsen privatiseras. Den statskontrollerade Börsstyrelsen upplöstes och ersattes av Borsa Italiana SpA, som ägs av Italiens stora bankerna. Den nyligen privata utbytet omdanades efter högteknologiska Nasdaq utbyte, baserad i New York. Under 2007 har Milanobörsen förvärvas av Londonbörsen Group, blir en del av en familj av europeiska börserna.

Fast inte längre en suverän enhet, fortsätter Milanobörsen att arbeta med ett stort mått av självständighet i fråga om ledning och tillsyn av den italienska aktiehandeln. Uppgifterna för Borsa Italiana SpA förvaltningsorganisation inkluderar upprättande och administration av reglerna för att vara noterade på börsen, transaktioner och utlämnande av bolag på börsen, och investerare handla aktier.

De företag som handlas på Milanobörsen är praktiskt taget alla italienska-baserade. Storföretag inkluderar flygbolaget Alitalia, vitvarutillverkaren DeLonghi SpA, och biltillverkaren Fiat SpA. Det sammanlagda värdet av de bolag som är noterade på Milanobörsen är uppåt på $ 1000000000000 $ (USD).

  • Milanobörsen arbetar med ett stort mått av självständighet i fråga om ledning och tillsyn av den italienska aktiehandeln.