Varför är dentala röntgen viktigt?

January 2

Dental röntgen är en viktig del av rutinmässig tandvård för både vuxna och barn. Inte bara dentala röntgen avslöjar potentiella problem med inkommande tänder, kan de också avslöja potentiella problem orsakade av dold plack. Förutom att upptäcka vanliga problem med tänderna, kan dentala röntgen hjälp upptäcker tandköttsproblem och även benskörhet.

Det finns två olika typer av dentala röntgen - bita vinge och periapical. Bettet vinge röntgenbild tas när tänderna biter ned tillsammans och visar kronpartierna hos de övre och nedre tänder. Den periapikal är en mer selektiv röntgen vidtas för att visa en eller två specifika tänder från krona till roten.

Hos barn är rutin dentala röntgen rekommenderas eftersom de visar positionen, nummer och storlek på tänderna och eftersom de kan upptäcka förekomsten av hålrum innan de syns på ytan av tänderna. Utan dentala röntgen, måste en tandläkare förlita sig enbart på en visuell undersökning av tänderna. Ibland håligheter börja forma från plack ingivits mellan tänderna där en tandläkare inte kan se. Med hjälp av dentala röntgen, kan dolda hålrum upptäckas och tas om hand tidigt så det finns mindre skador på tanden.

Rutin dentala röntgen upptäcka även påverkat tänder, vilket kan vara ett problem från barndom till tidig vuxen ålder. I händelse av skada, dentala röntgen bidra till att avgöra vilken typ och omfattning av skada. Nyare forskning visar också att dentala röntgen kan tjäna som en alternativ metod för screening för osteoporos hos äldre vuxna.

Dental röntgen, liksom alla andra röntgen gör kräver strålning låg nivå, men fortfarande anses säkra och endast utförs vid rutin mellanrum eller när misstänks ett problem. Prata med din tandläkare om du har frågor eller funderingar om dentala röntgen. Vanligtvis behövs ingen speciell tid för röntgen eftersom de kan göras som en del av rutin rengöring och tentor.

  • En tandröntgenmaskinen.
  • En panoramatandröntgen ger tandläkare för att få en fullständig bild av alla patientens tänder.
  • Dental röntgen kan hjälpa tandläkare identifiera potentiella problem.
  • Dental röntgen är viktiga för den samlade tandhälsa vuxna och barn.