Vad är en Haybox?

March 19

En haybox, även känd som en Fireless spis, är en typ av ugn eller anordning som fångar värmen från en het panna och maten den innehåller, vilket gör att maten till slut matlagning utan att kräva en extra värmekälla. Den enklaste formen av en haybox är en låda med ett lock som är fodrad med någon typ av lös isolering. Potten av mat som förs till en koka och sedan placeras i lådan, varefter den förseglade med lock och vänster att laga kokta. I allmänhet kräver en haybox flera timmar att slutföra matlagning, även om en korrekt tätad spis också kan hålla maten väldigt varmt under en lång tid, ibland över en natt. Boxen kan användas i ett kök för att minska mängden gas eller el förbrukas, eller den kan användas i en bärbar formen medan camping, när långa tillagningstider över en eld är inte möjligt.

Konstruktionen av en haybox är utformad för att hålla värmen i lådan och i närheten av livsmedel. Detta innebär att lådan måste göras med förseglade kanter och hörn, och ett lock som fäster ordentligt i toppen. Inuti lådan, måste väggarna vara isolerade på ett sätt som liknar vissa hem. Isoleringen användes mot väggarna måste vara framställt av ett material som är värmebeständigt, icke-toxisk och löst packad nog att kunna hålla de varma luftfickor inuti samtidigt hålla kall luft ut.

Materialet användes ursprungligen för isolering var hö, vilket ger lådan dess namn. Andra typer av isolering som kan användas innefattar strimlat papper, vissa typer av skum, torra löv, tjockt tyg eller ris. Vissa hayboxes omsluter isoleringen i ett lager av folie så värmen reflekteras tillbaka i rutan, medan andra bifoga den för att förhindra att materialet släpper skadliga kemikalier.

För att använda en haybox, mat först måste vara beredda på en konventionell stovetop eller annan värmekälla. Innan du placerar maten i Fireless spis, måste det kokas under en tid så att maten och potten absorbera en tillräcklig mängd värme. Boxen fungerar bäst med livsmedel som är i en tung kruka och i någon typ av vätska, såsom buljong eller vatten. Både vikten av krukan och densiteten av vätskan kommer att hjälpa att hålla mer värme under en längre tid.

Det kan ta flera timmar för en måltid till slut matlagning i ett haybox, även om maten skulle laga mat i bara några minuter över direkt värme. Fördelarna med en haybox är att mat inte kommer att brinna och vätskor kommer inte avdunstar så aggressivt som de skulle över en normal brand. Det bör dock noteras, att temperaturen inuti en haybox sjunker långsamt över tiden, så det finns en chans att skadliga bakterier kan slå rot i maten om den inte äts i tid.