Vad är en Fedora?

December 13

En fedora är en typ av hatt, ofta i samband med detektiver och spioner under första hälften av 20-talet. Det är vanligtvis bärs av män, men kvinnor versioner finns också. Det klassiska exemplet är gjord av mjuk filt, men hattar av samma form gjord av halm, twill och andra textilier kan också kallas en fedora. Den har en klämd krona och ett brätte som ofta avslag i fronten.

Denna hatt stil fick sitt namn efter huvudrollen i Victorien Sardou s 1882 pjäs Fedora, ursprungligen spelas av Sarah Bernhardt, som bar en liknande hatt på scenen. Fedoras gjordes först i sin nuvarande stil på 1910-talet, och de blev snabbt populär för sin elegans och funktionalitet. Eftersom det var mer kompakt än hatt stilar av förra seklet var det perfekt för ridning i bilar och för den ökande trängsel i stadslivet. Business män gick inte utomhus i mitten av 20-talet utan en hatt, och att hatten var oftast en fedora.

Fedora har också populärt i filmer av 1940-talet och 50-talet, särskilt de i film noir stil. Bilden av detektiv eller tuff kille i en fedora och trenchcoat är fortfarande stark i den populära medvetandet. Människor som bär hatten idag ofta gör det som en hyllning till stil med tidigare decennier. Det har också traditionellt burits av Hasidic och Haredi judiska män sedan dess uppfinning.

Även om det föll ur modet under 1960- och 70-talet, och för män huvudbonader har blivit mer av en alternativ än ett krav, är de fedora åter ökar i popularitet. Det är stilrena utan att vara alltför formellt, och dess flexibla formen gör att bäraren att anpassa det till en viss grad. Hattarna kan hittas i nästan vilken färg som helst, även om brunt, svart och tan är den vanligaste, och en fjäder på sidan är ett vanligt inslag. Det är fortfarande den bäst säljande stil av män huvud slitage.

  • Fedora är en vanlig modeaccessoar för film noir tecken.
  • Vissa fedoras kan vara tillverkade av twill.