Vem är Sacagawea?

December 26

Sacagawea, ibland stavat Sacajawea eller Sakakawea, född 1788 eller 1789, i Shoshone stam i den västra delen av Klippiga bergen. När hon var ungefär 10 eller 11 år gammal, var hennes stam attackerad av Hidatsa stammen, som dödade många Shoshone, inklusive Sacagawea mor. Sacagawea försökte fly, men fångades av Hidatsaen och tagit hundratals miles bort till deras by.

Sacagawea bringade de närmaste åren som lever med Hidatsaen nära Missourifloden. Hon antingen sålts av stammen till Toussaint Charbonneu, en fransk trapper och handlare, annars Charbnneu vann sitt spelande. Han hade redan en Shoshone fru och tog Sacajawea till hans andra.

Ungefär samtidigt, Captains Meriwether Lewis och William Clark och utforskas ytterligare Missourifloden. Tillsammans med sin "Corps of Discovery", som bestod av cirka 40 soldater, sjömän, och pionjärer, ombads de att lära sig om växter, djur och indianer som bodde i väst. År 1804, träffade kåren indianstammar inklusive Sioux och Arikaras och anlände i Hidatsa byn där Sacagawea bodde.

Lewis och Clark beslutat att bygga ett fort nära Hidatsa stammen och tillbringa vintern där. Charbonneau erbjöd sig att hjälpa upptäckts, eftersom han kunde kommunicera med de närliggande stammarna lättare än Lewis och Clark kunde. Han anställdes som tolk, vilket Sacagawea längs tala till folket i Shoshone territoriet.

Sacagawea inte helt styra Lewis och Clark i hela sin resa. Hon erbjöd vägledning om deras väg när de var i de områden välbekanta till henne från hennes barndom. Hon hjälpte också Lewis och Clark berättar vilka växter kunde användas för mat eller medicin och översatt med Shoshone. Sacagawea inofficiella roll var att av goodwill ambassadör, som alla stammar som fruktar för deras säkerhet skulle förstå att partiet var fredlig, när de såg en Native America kvinna med ett litet barn.

Efter räddade hon posterna som Lewis och Clark hade bär från en kapsejsade båten, upptäckts namngav Sacagawea River i hennes ära. I slutet av sommaren, 1805, expeditionen hittade en Shoshone stam som de försökte handla med. När Sacagawea kom att översätta, fann hon att chefen av stammen var hennes sedan länge försvunna bror.

Sacagawea gradvis accepteras som mer av en lika i expeditionen, även få en omröstning i där de skulle tillbringa vintern. Vid retur österut, rådde hon att expeditionen korsa Klippiga bergen på vad som nu kallas Bozeman Pass, i Yellowstone avrinningsområde. Det är där järnvägs Northern Pacific senare skulle korsa Continental Divide.

Efter expeditionen, Sacagawea och hennes man tillbringade tre år med Hidatsaen. Slutligen, år 1809, accepterade de Clarks uppmaning att leva i St Louis, Missouri. Deras son gick till en internatskola och de hade en dotter snart efteråt. Sacagawea tros ha dött tre år senare, år 1812, även om vissa muntliga traditioner menar att istället för att dö, hon lämnade sin man år 1812 och gifte in sig i en Comanche stam.

May berättelser och traditioner har vuxit upp runt Sacagawea, delvis därför mycket få tillförlitliga källor om hennes liv existerar, och att dessa inte går in i detalj. Som kvinna och en indian, hon skulle inte ha varit tänkt som viktigt nog att ha detaljerade register över hennes liv. Många idéer och traditioner har uttryckts i litteratur eller muntlig historia, försöker fylla i tomrummen i hennes liv.