Vad är Asiago?

November 16

Asiago är en typ av italiensk ost av komjölk som varierar i textur från mjuka till hårda, beroende på typ. Osten är vanligt i kök över hela Italien, och har spridit sig till andra delar av världen också, där det har blivit populärt i sin hårda formen riven över pasta, pizza, och andra liknande rätter. Asiago har en karakteristisk syrlig smak och doft som många konsumenter uppskattar, och kan hittas på de flesta marknader.

Vissa typer av Asiago styrs av en skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att om osten är märkt på detta sätt, har osten producerats till en uppsättning krävande standarder. Dessutom oberoende övervakare hålla reda på livsmedel som har skyddade destinationer ursprungs, se till att maten är av jämn kvalitet och att konsumenterna inte säljs en mislabeled produkt. Förutom att främja ostindustrin, garanterar det också att vitala delar av Europas kulinariska arv inte går förlorade.

Denna ost faktiskt finns i två former, en ung form som kallas Asiago Pressato och en åldrig en som heter Asiago d'Allevo. Båda är gjorda på liknande sätt, även om tillverkningsprocessen är något annorlunda. Den unga versionen, även kallad färsk Asiago, visas som fyllning för raviolis, ovanpå pizzor, eller att klä upp salta pajer. Osten är mjuk, smulig, och fuktig, liksom de flesta färska eller bondens ostar. Asiago d'Allevo, å andra sidan, är en hårdost med en skorpa, med en fyllig ung version och en mera sammandragande åldrig typ.

Denna ost är bland familjen av "bergsostar" som Emmentaler och Gruyère, och kan göras med antingen pastöriserad eller råmjölk. Smaken kommer att ändras beroende på vilken typ av mjölk används, med många konsumenter gynnar råmjölk Asiago eftersom det har en mer komplex smak.

För att göra Asiago Pressato använder osttillverkning färsk helmjölk, som är uppvärmd och kombineras med löpe för att bilda ostmassa. Dessa Ostmassan löst pressat in ostduk och fick åldras under 40 dagar innan de anses mogen. Asiago d'Allevo använder delvis skummad mjölk, och är i åldern för mycket längre. För en ung d'Allevo osten fick åldras under cirka tre månader. Äldre versioner kan åldras i upp till ett år.

Lagrad ost har små hål och en något granulär struktur. Den unga osten är något söt med en nötig smak som går bra med frukt och många viner. Äldre Asiago är mycket mer självsäker, sura och livlig. Riven över pasta, är det en fräsch och Spinnet alternativ till Parmesan.

  • Asiago-ost ​​är tillverkad av komjölk.
  • Asiago-ost ​​är ett bra alternativ till Parmesan.