Vad är bildkvalitet?

November 9

Bildkvalitet avser olika aspekter av ett fotografi eller en annan bild med avseende på hur klar och skarp den visas i ett givet sammanhang. Det finns två viktiga faktorer som avgör denna kvalitet, som är de element som kontrolleras av en kamera tar en bild och de som kan ändras efteråt. Kameran används för att ta en bild har ofta en enorm inverkan på bildkvaliteten, när det gäller skärpa, färgåtergivning och pixelantal för digitala fotografier. Många faktorer kan kontrolleras och ändras efter en bild tas i efterbearbetning, inklusive kontrast, färgbalans, och avlägsnandet eller korrigering av fel fångas i en bild.

Termen "bildkvalitet" kan användas för att hänvisa till ett brett spektrum av olika egenskaper i en bild, även om det i allmänhet hänvisar till hur bra en bild visas. Detta utseende kan förlita sig på en hel del olika faktorer, bland annat ett stort antal kvaliteter påverkas av kameran som används. Skärpa är oftast kraftigt påverkad av kameran en fotograf använder och det då är direkt synliga i en bild. Färgåtergivning är också integrerad med bildkvaliteten genom förmågan hos en kamera för att korrekt fånga realistiska färger.

Bildkvaliteten är också direkt påverkat av pixelantal som en digitalkamera kan fånga. Det totala antalet bildpunkter är ett mått som hänför sig till den storlek som en bild kan visas i en given upplösning. Bild upplösning mäts vanligen i termer av bildpunkter per tum (PPI) i en bild, och detta påverkar den maximala storleken för en bild. Ett fotografi som är 8 inches (20,32 cm) med 10 inches (25,4 cm) i storlek med en upplösning på 300 pixlar per tum, som vanligen används i kommersiell fotografi, skulle ha 7,2 miljoner pixlar eller 7.2 megapixlar (MP) och kräver en kamera som kan fånga så många pixlar.

Det finns också ett antal faktorer som påverkar bildkvaliteten, som kan styras eller ändrats efter en bild tas. Kontrast, till exempel, är skillnaden mellan ljus och mörka toner inom en bild, vilket kan påverka klarhet och skugg distinktion. Detta kan ändras och justeras genom efterbearbetningsmetoder och mjukvara för digitala fotografier. Färgbalans kan också ändras efter en bild tas, för att få fram de rätta färgerna i en bild eller ändra färginformation i ett fotografi.

Efterbehandling kan också användas för att förbättra bildkvaliteten i ett fotografi genom att ta bort fel eller brister i bilden. Sådana misstag kan vara resultatet av en smutsig lins, ett konstigt föremål i en bild, eller andra miljöförhållanden som kan ha producerat oönskade resultat i ett foto. Borttagning eller ändring av dessa brister kan vara ganska subtila eller ganska dramatiskt, och kan avsevärt öka eller minska bildkvaliteten för en bild.

  • Bildkvalitet hänvisar ofta till pixelantal som en kamera kan fånga.