Vad är en Cave Lion?

July 14

En grotta lejon är ett djur från en av flera numera utdöda arter eller underarter av stora kattdjur. Alla grott lejon är medlemmar av släktet Panthera, som också innehåller moderna lejon liksom tigrar, pantrar, och leoparder. Tre underarter, den Beringian grottan lejon och den tidiga medel pleistocen och Övre pleistocen europeiska grott lejon, är nära besläktade underart av den moderna lejon, Panthera leo. Den fjärde typen, den amerikanska grottan lejon, var ursprungligen tänkt att vara en annan underart lejon men därefter identifierades som en distinkt art.

Cave lejon levde under pleistocen eran, en tidsperiod som började 2.588.000 år sedan och slutade 11.700 år sedan. Det var en glacial ålder, eller istiden en period av låga globala temperaturen där stora inlandsisar som bildas vid jordens poler och upprepade gånger avancerade och drog sig tillbaka med förändringar i temperatur. Cave lejon fått sitt namn eftersom deras fossiler ofta upptäcks i grottor, men grottor tros inte ha varit deras vanliga boplatser. Istället forskare tror att de i allmänhet levde i gräsmarker och barrskogar där de jagas byten såsom hästar, rådjur och bison. I vissa fall kan de ha jagade björnar och mammutar liksom.

Den tidigaste typen är den tidiga Mellanöstern pleistocen europeiska grott lejon, eller Panthera leo fossilis. Den äldsta kända fossil av denna underart är ca 700.000 år gammal, men det finns mycket liknande fossil i Afrika miljoner år äldre. Panthera leo fossilis var betydligt större än lejon idag.

Dess efterträdare var Grottlejon, även kallad Övre pleistocen europeiska grott lejon eller eurasiska grotta lejon. Denna underart arter uppstod cirka 370.000 år sedan och tros ha dött ut cirka 12.000 till 14.000 år sedan, även om det finns vissa belägg som tyder fickor av dem överlevande tills bara några tusen år tillbaka i tiden. Dess livsmiljö spännde mycket av norra Eurasien, från den iberiska halvön och de brittiska öarna i väst till Sibirien och kuster Stilla havet i öst.

Grottlejon var mindre än sin föregångare, men fortfarande större än den genomsnittliga moderna lejon. Denna underart var föremål för grottmålningar, sniderier och skulpturer skapade av paleolitiska människor, som skildrar dem med päls som liknar en mindre version från manar av manliga lejon idag. Vissa målningar beskriver dem också jakt i grupper, vilket också är ett kännetecken för moderna lejon men är annars ovanligt bland kattdjur.

En närbesläktade underart var Beringean grottan lejon, eller Panthera leo vereshchagini. Dessa djur bebodde vad är nu Alaska, norra Kanada och nordöstra Ryssland. De är något större än deras europeiska kusiner men är mycket lika genetiskt och sannolikt interbred i stor utsträckning.

Panthera atrox, den amerikanska lejonet, är den enda form av grottan lejon som faktiskt är en separat art från moderna lejon. Det var en enorm djur, ännu större än Panthera leo fossilis och ca 25% större än en modern lejon. Dess livsmiljö omfattade de flesta av västra Amerika, från sträcker sig från Alaska till så långt söderut som Peru. Liksom andra grott lejon, bad den på stora och medelstora växtätare.

  • Cave lejon fossiler ofta upptäcks i grottor.