Vad är Ortopedisk biomekanik?

February 13

Ortopedisk biomekanik är studiet av mekaniska system i kroppen för att främja förebyggande och behandling av rörelseorganens sjukdomar. Det omfattar områden i studien som att utveckla bättre knäleds teknik, analysera konsekvenserna av bilolyckor på den mänskliga kroppen, och övervakning benskador hos idrottare. Detta fält tenderar att vara tvärvetenskaplig. Forskningen kan integrera synpunkter från ingenjörer, ortopeder, sjukgymnaster och andra allierade yrkesverksamma med intresse för hur man kan skydda och stärka skelettet och dess bifogade vävnader.

En aspekt av ortopediska biomekanik är studiet av friska skelett och muskelsystem för att lära mer om hur kroppen fungerar och sätts ihop. Detta kan ge viktiga insikter för forskare som är intresserade av hur skador uppstår, eftersom detta kan hjälpa dem att utveckla skadeförebyggande tekniker. Till exempel kan förstå funktion och struktur i ryggraden hjälpa fordonsingenjörer skapa bättre fasthållningsanordningar för att begränsa risken för allvarliga ryggmärgsskador i krascher. De arbetar med forskning från modeller, faktiska patienter och krocktester för att skapa effektiva och säkra system för att förhindra skador.

Processen för sjukdom eller skada i muskuloskeletala strukturer är ett annat område av intresse. Forskare i ortopediska biomekanik kan studera som förslitningsskador, muskel tårar orsakade av idrottslig verksamhet, samt uppdelning av fogar ämnen över tid i samband med åldrandet. Deras arbete kan förhindra att vissa skador och samtidigt utveckla bättre behandlingar för andra. Rotatorkuffskador i axeln, till exempel, är ett exempel på en biomekanisk skada som kan behandlas med forskning rotad i ortopediska biomekanik.

Avancerade ortopediska behandlingar inkluderar inte bara statiska implantat för att ersätta eller stödja åldrande leder och ben. Forskningen innefattar fullt ledade konstgjorda leder med dator kontroller för att engagera sig i aktiviteter som lastbalansering och justering. Detta gör det möjligt att skapa verktyg som protetik lämpliga för konkurrenskraftig drift, eller säkrare höftlederna för äldre vuxna. Ortopediska biomekanik tittar också på olika sätt att övervaka skelettdelar internt för att förbättra kvaliteten i vården med tekniker som sensorer inbäddade runt benen.

Många forskningsmöjligheter finns på detta område på högskolor och universitet samt privata institutioner. En avancerad examen kan krävas för vissa typer av arbete. Vissa människor närmar ortopediska biomekanik från en bakgrund inom medicin, medan andra kan ha erfarenhet av teknik och datavetenskap. Förmågan att samarbeta är nyckeln, så mycket av forskning för att förbättra patientvården kräver input från en rad olika experter inom olika ämnen.

  • Ortopediska biomekanik kanske ingår utvecklingen av nya konstgjorda höftleder.
  • Ett ortopediskt vårdgivaren att titta på röntgen av en patient med ledbesvär.