Vad är Genre Studies?

February 22

Genre studier kallas vanligtvis för processer genom vilka någon närmar studiet av litteratur, film, eller annat medium för berättande genom kategorisering av berättelsetyper. Detta innebär att berättelser är ofta kategoriseras enligt ett antal etablerade genrer för att göra jämförelser och differentiering mellan dessa historier enklare eller mer exakt. Andra metoder kan fortfarande användas för att analysera olika aspekter av en berättelse, såsom överväganden om karakterisering och berättelse struktur. Genre studier ger helt enkelt en större sammanhang där dessa andra överväganden kan utnyttjas, vilket gör någon att lättare skapa en "förkortning" metod för att känna igen vissa teman och idéer vanliga bland vissa typer av berättelser.

Den grundläggande inställning till genrestudier börjar vanligtvis med hänsyn till olika typer av berättelser, för att hitta gemensamma teman och idéer i de berättelser som tillåter dem att kategoris så effektivt som möjligt. Dessa kategorier kallas "genrer" och typiskt indikerar att berättelserna inom en viss genre har vissa teman, bilder och andra detaljer i gemensamt. Det finns många olika typer av genrer som används i genrestudier, såsom skönlitteratur, facklitteratur, science fiction, fantasy, skräck och western. Inom dessa grundläggande genrer, det finns också undergenrer, såsom futuristiska science fiction, historiska science fiction, och cyberpunk science fiction.

När dessa genrer är etablerade för användning i genrestudier, då andra begrepp litteraturvetenskap kan utnyttjas. Inom en viss genre, kan vissa typer av karaktärer vara gemensamma och karakterisering kan vara lättare för en berättelse när genren är etablerad. I science fiction, till exempel, kan gemensamma karaktärstyper inkluderar rymdsoldater, "Starfighter" piloter och hackers. Använda begrepp inom genrestudier, kan någon identifiera att en berättelse hör inom en viss genre, och sedan använda den informationen för att lättare sortera tecken inom en berättelse i olika arketyper som är gemensamma för den genren.

En övergripande förståelse av genrestudier kan kraftigt förhöja upplevelsen av en läsare eller betraktare till en viss berättelse, liksom, eftersom det ger publiken med en starkare bakgrund för själva historien. Många gånger kan berättare använda gemensamma arketyper, teman, eller genrekonventioner för att underlätta den övergripande processen för berättande. Någon bekant med genrestudier, till exempel, kan förstå att inom fantasy berättande konventionen av en gammal trollkarl eller magiker är ganska vanligt. Detta kan sedan låta den personen att få en bättre förståelse av en berättelse i vilken denna konvention används på ett ovanligt sätt, som att ha guiden vara ung i stället gamla, eller i vilket konventionen är förstärkt som en form av berättande stenografi.

  • Trollkarlar är populära tecken som finns i fantasy genre.
  • Det finns många olika typer av kategorier som används i genre studier, såsom skräck.
  • Litteratur är uppdelad i olika typer, eller genrer.
  • Många olika berättelser i science fiction-genren är inställda på andra planeter.
  • Fiktion är en genre av litteratur.
  • Westerns är en av de genrer som kan granskas i genrestudier.