Vad är Freeze Koncentration?

February 13

Freeze koncentration är en processteknik som används för att utvinna vatten från ett prov utan att förlora värdefulla aromater. Ett mycket vanligt användningsområde för denna metod är i hanteringen av fruktjuice för att framställa koncentrat med en intensiv smak. Koncentratet kan användas för att tillverka nya produkter, eller frysas och blandas med vatten senare för att producera en saft med en frisk smak. Mat bearbetningsanläggningar får behålla processutrustning för fryskoncentrering om de hanterar stora volymer av fruktjuicer.

Denna process förlitar sig på det faktum att lösningar har lägre fryspunkt än vanligt vatten. Historiskt kan fryskoncentrering åstadkommas genom att sätta saft i en frysmiljö och låta den stå över natten. En skorpa av is skulle bildas på ytan, med ett skikt av flytande koncentrat nedan. Alternativt juicer fryst fast skulle kunna tillåtas att smälta i en behållare för att fånga upp vätskan. Saften skulle häll bort först, lämnar isen bakom.

I kommersiell fryskoncentrering, dessa satsmetoder inte alltid effektivt. Istället företag använder vanligtvis en kontinuerlig process. Materialet får passera genom en kylenhet för att kyla det, befrämjande av bildningen av iskristaller. Dessa kan filtreras ut när vätskan rör sig genom apparaten, vilket lämnar ett koncentrat bakom. Inte upphettning av blandningen gör det möjligt att behålla aromater och smaker, så det kommer att ha en intensiv, rik smak.

Färdiga koncentrat kan användas på ett antal olika sätt. Många har en lång hållbarhet gång fryst, och kan lagras för att användas i en mängd olika produkter. De kan användas för att producera förpackade juicer, såväl som används som sötningsmedel för produkter såsom desserter och godis. Koncentrerad fruktjuice tenderar att vara extremt söt. Lagra koncentrat ger företagen möjlighet att skära ner på volymen av lagring samtidigt som den mest användbara komponenten av fruktjuice.

Itâ € s möjligt att använda frys koncentrationen i bearbetningen hemma, med satsmetoden diskuterats ovan. Lösningen skall inte störas medan den börjar frysa ner, eftersom detta kan orsaka iskristaller distribuera i blandningen, vilket kommer att resultera i en vattnig koncentrat. Den färdiga koncentrat kan förvaras i fryst form för framtida bruk eller läggas till matlagning projekt som sylt.

En fördel med denna metod är att den kan begränsa bakteriell tillväxt. Frysning kan inhibera smittsamma organismer och håller koncentrat säker. Så länge de hanteras varsamt vid rumstemperatur, shouldnâ de € t har förmågan att orsaka livsmedelsburna sjukdomar.