Vad är Sjtji?

May 28

Genom århundradena har Ryssland tagit fram en rad traditionella soppor att utnyttja sina vanligaste resurser, från betorna av borsjtj till kål på Sjtji. Det senare receptet översätter bokstavligen "kålsoppa", men i själva verket har mer än bara kål på den. Denna soppa innehåller ofta kött, men det kan vara vegetarian också. Det kan också göras med färsk, grönkål eller inlagd versionen kallas surkål, eller båda.

Ryssarna har haft Sjtji minst 11 århundraden. Även om många berömda invånare, från Ivan den förskräcklige till Josef Stalin, har erkänt att vara fans, är det allmänt anses vara en lägre kast recept. Det håller bra, är billigt att göra, och kockar snabbt - även om en del även föredrar det som en kall soppa, som kallas gazpacho.

Även om Sjtji kan göras i farten med bara några ingredienser, de flesta moderna kockar föredrar flera ingredienser för att göra soppan näringsrik och smakrik. Dessa kan omfatta svamp, potatis, kålrötter, morötter och selleri, i en nöt eller grönsaksbuljong förtjockad och gjort något syrlig med tomatpuré. Fastän endera strimlad kål eller surkål kan läggas till, många kockar använda lika delar av både för att göra soppan både sura och söt.

Processen att göra Sjtji är så enkelt som de flesta aktiebaserade soppor. En metod innefattar kokning av köttet i en varm kastrull med vatten, tillsammans med några vitlök, tärnad lök, lagerblad, salt och peppar. Köttet kan täckas och ångas tills genomstekt, strimlad sedan från benet för senare placering i soppan. Detta skapar också beståndet som ska ligga till soppan. De flesta typer av kött är acceptabla, inklusive lamm, nöt, fläsk eller ens kyckling.

Eftersom beståndet kommer till en koka, med köttet i bitar och vila åt sidan, är grönsaker som hackad lök, selleri, potatis, morötter, strimlad vitkål och surkål kastade in i mixen. Värmen reduceras sedan till en sjuda. Efter ca 15 minuter, är hackade tomater eller tomatpasta omrördes i mälden, tillsammans med köttet, som tillåts att smälta samman med andra smaker under minst fem minuter. Innan servering, kommer kocken smaka den slutliga produkten, lägga till salt och peppar efter behov.

Använda bara kål kommer att skapa en Sjtji med mindre av sin distinkta syrlig smak, samtidigt som du använder endast surkål kommer att intensifiera den komponenten. I varje fall är det typiskt serveras varm, med få undantag. Många skopa också på någon gräddfil som garnering, tillsammans med några kvistar dill.

  • Sjtji ofta serveras med surkål.
  • Selleri kan sättas till Sjtji lager.
  • Borsjtj är en av de mest kända ryska traditionella soppor.
  • Josef Stalin sades ha haft Sjtji, även om det ansågs en lägre kast recept.
  • Gräddfil kan användas som garnering med Sjtji.